Frans parlement keurt biertaks goed

(foto imageglobe) ©Chistophe Vandercam/Photo News

In het Franse parlement is maandag de verhoging met 160 procent van de taks op bier goedgekeurd. Ondanks veel protest van de eigen en buitenlandse brouwers, tot diplomatieke demarches toe. De taks helpt de Franse begroting iets aanvaardbaarder te houden.

Met de hogere belasting op bier wil de Franse overheid 480 miljoen euro extra inkomsten binnenhalen. Het parlement stemde daarmee in, en liet zich dus niet vermurwen door het protest uit binnen- en buitenland.

De Franse brouwers reageerden met 'consternatie' op de definitieve goedkeuring in het parlement. Ze houden vol dat zij, met hun gezamenlijke omzet van 8 miljard euro, al 800 miljoen euro bijdragen aan het budget van de Franse sociale zekerheid. De bijkomende taxatie gaat volgens hen de hele sector verzwakken, van brouwers over groothandelaars en depothouders tot cafés en restaurants, omdat het tot een prijsstijging van 20 procent in de consumptieprijzen in de komende maanden kan leiden.

Ook buitenlandse brouwers reageerden in de voorbije weken ontzet op de aankondiging van de verhoging. De Deense brouwer Carlsberg, bijvoorbeeld, stelde dat de 'schokbelasting' een schending inhoudt van de concurrentieregels van de Europese markt en de wijnsector bevoordeelt.

Voor de brouwers uit ons land is Frankrijk de belangrijkste exportmarkt. Vorig jaar werd 3,5 miljoen hectoliter bier uitgevoerd naar onze zuiderburen. Gesprekken tot op het hoogste niveau leverden echter niets op: vorige week nog liet de Franse president François Hollande aan de Belgische premier Elio Di Rupo verstaan dat er geen sprake van was dat het idee van de taksverhoging zou sneuvelen. De enige 'troost' is dat het een algemene maatregel is die alle bieren treft, en niet enkel de zware.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud