Franse Assemblée nationale keurt omstreden spoorhervoming Macron goed

De Franse president zegt dat zijn hervormingen de Franse spoorwegen naar een hoger niveau zullen tillen. ©REUTERS

In Frankrijk heeft de Assemblée nationale dinsdag de hervormingsplannen voor de spoorwegen van president Emmanuel Macron goedgekeurd. Dat gebeurde met 454 stemmen tegen 80.

De wet gaat nu naar de Senaat. De hervorming voorziet onder meer in de afschaffing van de statutaire benoeming voor nieuwe aanwervingen en in meer concurrentie.

De plannen van Macron liggen erg gevoelig bij de Franse spoorbonden en zorgden sinds begin april voor een golf van stakingen. De vakbonden vrezen dat de regering het bedrijf in de toekomst wil privatiseren, maar de regering ontkent. De bonden willen tot eind juni twee dagen op de vijf staken.

De grootste centrumrechtse partij in Frankrijk, Les Republicains, sloot zich tijdens de stemming aan bij de beweging van Marcon, La Republique en Marche, al mocht de wet voor haar naar eigen zeggen nog iets forser zijn. De partij maakt zich ook zorgen over het feit dat er in de wet niets staat ingeschreven om de sluiting van kleine landelijke verbindingen te voorkomen. 

Hubert Wulfranc van de Franse communistische partij verklaarde dan weer dat de deregulering van onder andere de postdiensten de consumenten heeft doen inzien dat meer concurrentie niet automatisch leidt naar lagere prijzen of betere kwaliteit.

Macron zei vorige week in een televisie-interview nog dat hij 'tot het uiterste' wil gaan in zijn krachtmeting met de stakende spoorbonden. Hij riep hen op om aan de reizigers te denken in plaats van een strijd te voeren op basis van 'ongegronde angsten'. Gelijkaardige hervormingen in Duitsland hebben de spoorwegen in dat land naar een hoger niveau getild, argumenteerde de president onder andere.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud