Franse avondklok houdt pandemie niet tegen

President Macron aarzelt om strengere coronamaatregelen af te kondigen ©REUTERS

Een avondklok van 18 uur tot 6 uur 's morgens is onvoldoende om de coronapandemie af te remmen in Frankrijk. Een derde volledige lockdown wordt niet uitgesloten, maar de president aarzelt.

De avondklok remt de vooruitgang van het virus 'onvoldoende' af, maakte Gabriel Attal, de woordvoerder van de Franse regering, woensdagnamiddag bekend na afloop van de ministerraad. 'Verschillende scenario's' worden nu bestudeerd. 'Die gaan van het behoud van het huidige regime tot een stevige lockdown', zei Attal. Hij voegde eraan toe dat 'het behoud van de huidige regels weinig waarschijnlijk' is. Er komt overleg met het parlement en met de sociale partners over nieuwe maatregelen.

Volgens Franse media stuurt vooral premier Jean Castex aan op strengere maatregelen. Die zouden zaterdag ingaan en van kracht blijven tot 15 februari. Tot dan loopt ook het regime van de avondklok.

Verschillende scenario's worden bestudeerd. Die gaan van het behoud van het huidige regime tot een stevige lockdown.
Gabriel Attal
Woordvoerder Franse regering

In het extreemste scenario komt er een strenge lockdown en gaat het hele land op slot, inclusief het onderwijs. Dat zou vergelijkbaar zijn met de eerste lockdown bij de uitbraak van de pandemie in maart vorig jaar.

Dat Castex aan strengere maatregelen denkt, is niet helemaal een verrassing. De druk op de ziekenhuizen neemt toe: zowel het aantal hospitalisaties als het aantal opnames op intensieve zorg gaat fors omhoog.

Nederlandse rellen

President Emmanuel Macron heeft nog geen beslissing genomen. Hij heeft bijkomende studies gevraagd. Hij aarzelt omdat onder de bevolking de weerstand groeit tegen een streng regime. Hij vreest vooral burgerlijke ongehoorzaamheid als hij te strenge maatregelen neemt.

De steun bij de bevolking om de maatregelen te handhaven neemt sterk af. De beelden van de Nederlandse rellen spelen een belangrijke rol. In Frankrijk zijn er veel manifestaties, maar protestbewegingen tegen het gevoerde coronabeleid bleven tot nu uit. Strengere maatregelen zouden het verzet kunnen voeden en gewelddadig maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud