Franse economie groeit weer

De top van de Eiffeltoren komt net boven mistbanken over Parijs uit - Foto AFP

De Franse economie knoopte in het derde kwartaal weer met groei aan, al is die dan bescheiden. Het bruto binnenlands product (bbp) van onze zuiderburen dikte in de periode juli-september met 0,2 procent aan.

De prestatie in het tweede kwartaal werd door het Insee (Institut National de la Statitistique en des Etudes Economiques) wel neerwaarts herzien. Er deed zich toen geen nulgroei voor, maar wel een lichte krimp van 0,1 procent. In het eerste kwartaal van 2012 en het vierde van 2011 stagneerde de Franse economie.

Met 0,2 procent groei in het derde kwartaal doet Frankrijk beter dan verwacht. Economen gepolst door Reuters rekenden gemiddeld op een nulgroei. Volgens het Insee droeg de binnenlandse vraag 0,2 procentpunt bij tot de groei. Voorraadwijzingen hadden een impact van 0,3 procentpunt. De buitenlandse handel speelde voor 0,3 procentpunt mee, wat opmerkelijk beter is dan in het tweede kwartaal (-0,4 procentpunt).

Bemoedigend is dat de productie van goederen en diensten na vijf kwartalen nagenoeg te hebben gestagneerd, weer groeit (+0,4 procent). De fabrieksproductie groeide met 1,0 procent en diensten met 0,4 procent, maar in de bouw viel de groei nagenoeg stil (+0,1%) en in de cluster energie-water-afval kromp de activiteit met 1,4 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud