Franse ex-president Sarkozy komt voor rechter

De gewezen Franse president Nicolas Sarkozy. ©Bloomberg

De gewezen Franse president Nicolas Sarkozy is verwezen naar een correctionele rechtbank voor corruptie en machtsmisbruik in het zogenaamde afluisterschandaal.

Het Franse Hof van Cassatie verwierp de laatste argumenten van het gewezen staatshoofd om een proces te vermijden. Dat betekent dat Sarkozy zich in de komende maanden voor een correctionele rechtbank moet verantwoorden wegens corruptie.

De zaak gaat terug op het geruchtmakende onderzoek naar het vermogen van Liliane Bettencourt, de steenrijke en inmiddels overleden erfgename van het conglomeraat L'Oréal. De oud-president van Frankrijk wordt ervan verdacht samen met zijn advocaat Thierry Herzog vertrouwelijke informatie verkregen te hebben van rechter Gilbert Azibert.

Illegale partijfinanciering

Tijdens het onderzoek werden agenda's onderzocht en Sarkozy vroeg naar de stand van zaken bij rechter Azibert. Die verschafte informatie en zou nadien beloond worden met een functie in Monaco. De speurders kwamen de zaak op het spoor toen ze onderzochten of Sarkozy had genoten van illegale partijfinanciering vanuit Libië.

Nicolas Sarkozy is de eerste ex-president van de Vijfde Republiek die zich moet verantwoorden wegens corruptie.

Het Franse nationaal financieel parket had al een strenge eindvordering opgesteld in 2017, waarbij Sarkozy, Herzog en Azibert verweten werd als 'geroutineerde criminelen' gehandeld te hebben, inclusief het gebruik van schuilnamen. De rechtbank volgde de vordering van het parket en stuurde het trio naar een correctionele rechtbank in maart 2018. Nu zijn alle beroepsmogelijkheden uitgeput en moet de Franse ex-president zich definitief voor een correctionele rechter verantwoorden.

Het is niet de enige rechtszaak die de gewezen Franse president boven het hoofd hangt. Ook het onderzoek naar illegale partijfinanciering via een communicatiebedrijf, de affaire-Bygmalion, moet zijn beslag nog krijgen.

Jacques Chirac

Sarkozy heeft zich in 2016 uit de actieve politiek teruggetrokken. Hij is de eerste president van de Vijfde Republiek die zich moet verantwoorden wegens corruptie.

Hij is evenwel niet de eerste president die voor een rechtbank verschijnt. De voorganger van Sarkozy, Jacques Chirac, moest zich na zijn ambtsperiode verantwoorden voor illegale tewerkstelling toen hij nog burgemeester was van Parijs.

Chirac werd in december 2011 veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. De gewezen president bleef ontkennen, maar ging niet in beroep omdat zijn gezondheidstoestand dat niet toeliet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud