Franse ex-president Sarkozy krijgt drie jaar cel

Nicolas Sarkozy op weg naar de rechtbank. ©EPA

Nicolas Sarkozy is de eerste Franse ex-president die een effectieve celstraf oploopt voor feiten gepleegd tijdens zijn ambtstermijn. De correctionele rechtbank van Parijs acht de 66-jarige politicus schuldig aan corruptie en machtsmisbruik.

Sarkozy kreeg van de correctionele rechter drie jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Hij heeft tien dagen om in beroep te gaan, wat hij hoogstwaarschijnlijk zal doen. Sowieso vliegt Sarkozy niet achter de tralies. Hij mag de straf thuis uitzitten, onder elektronisch toezicht.

Het Franse parket had vier jaar cel geëist, waarvan twee jaar effectief. Zowel voor Sarkozy als zijn medebeklaagden, de topmagistraat Gilbert Azibert en de advocaat Thierry Herzog. Ook Azibert en Herzog kregen van de rechter drie jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Herzog mag ook vijf jaar het beroep van advocaat niet uitoefenen.

Sarkozy is de eerste Franse ex-president die een effectieve gevangenisstraf oploopt. Wijlen Jacques Chirac werd in 2011 ook wel veroordeeld in een zaak over illegale tewerkstelling toen hij nog burgemeester was van Parijs, maar het bleef bij een voorwaardelijke celstraf van twee jaar. Chirac bleef ontkennen, maar ging niet in beroep omdat zijn gezondheidstoestand dat niet toeliet.

Job in Monaco

Sarkozy's zaak gaat terug tot de Franse presidentsverkiezingen van 2007. Justitie verdacht Liliane Bettencourt, de schatrijke erfgename van de groep L'Oréal, er toen van Sarkozy miljoenen euro's toegestopt te hebben voor zijn electorale campagne en opende een onderzoek. Bovendien zou Sarkozy misbruik hebben gemaakt van de slechte gezondheidstoestand van Bettencourt.

Sarkozy wilde dat gerechtelijke dossier inkijken. Om die vertrouwelijke informatie vast te krijgen benaderde Sarkozy, met hulp van zijn Herzog, de topmagistraat Gilbert Azibert van het hof van cassatie. In ruil zou Sarkozy voor Azibert een door hem al lang begeerde job in Monaco regelen.

Kadhaffi

De speurders botsten eerder toevallig op die informatie. In september 2013 was beslist Sarkozy, toen ruim een jaar president af, af te luisteren nadat de Franse nieuwssite Mediapart een bommetje gedropt had over de presidentsverkiezingen van het jaar voordien. Toen moest Sarkozy de duimen leggen voor François Hollande. Er waren aanwijzingen dat het Libische regime - en dictator Muammar Kadhaffi - zijn herverkiezingscampagne had gefinancierd.

Met een gsm met een prepaidkaart communiceerde Sarkozy onder de schuilnaam Paul Bismuth met zijn advocaat.

Maar door die telefoons af te luisteren werd de Bettencourt-beerput geopend. De speurders ontdekten dat Sarkozy nog een andere gsm gebruikte met een prepaidkaart. Onder de schuilnaam Paul Bismuth communiceerde hij daarmee met Herzog. Daarop werd ook de tweede telefoon afgeluisterd, en uit die gesprekken kwam volgens het parket naar voren dat Sarkozy via zijn advocaat probeerde om geheime informatie af te troggelen van Azibert.

'Vriendschapsdienst'

Het was voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis dat een voormalig Frans staatshoofd zich voor de rechtbank moest verantwoorden wegens corruptie. Sarkozy was op alle zittingsdagen van zijn proces persoonlijk aanwezig en hield vol dat hij 'nooit het gevoel had iets slechts te doen toen hij Azibert hulp aanbood'. Het ging om een 'vriendschapsdienst'.

Volgens Sarkozy zijn de gerechtelijke onderzoeken tegen hem politiek gemotiveerd. 'Ik heb de indruk dat het nationale financiële parket alleen voor mij opgericht werd. Elke week waren er nieuwe zaken.'

Het openbaar ministerie meent dat Sarkozy 'de waarden van de Republiek' aan zijn laars lapte toen hij via zijn advocaat aan geclassificeerde informatie probeerde te komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud