Franse justitie wrijft ex-president Sarkozy samenzwering aan

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy heeft heel wat juridische besognes. ©AFP

De Franse justitie heeft de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy in staat van beschuldiging gesteld wegens samenzwering. De zaak draait rond de illegale financiering van zijn presidentscampagne van 2007 door Libië.

Voor Nicolas Sarkozy blijven de juridische besognes zich opstapelen. Na een verhoor van ruim 40 uur eerder deze week is de voormalige rechtse president in staat van beschuldiging gesteld wegens samenzwering. Dat bevestigde justitie vrijdag.

De zaak gaat terug tot 2007. Toen deed Sarkozy voor het eerst een gooi naar het Franse presidentschap. De rechtse politicus zou die strijd met de socialiste Ségolène Royal ook winnen.

Libische dictator

Vijf jaar later, in volle herverkiezingsstrijd, gooide de Franse nieuwssite Mediapart evenwel een bommetje over die eerste verkiezingsrace van Sarkozy. De site pakte uit met een document waaruit moest blijken dat diens campagne van 2007 mee gefinancierd was door het regime van de toenmalige Libische dictator Muammar Kadhaffi.

Mijn onschuld wordt nog maar eens in twijfel getrokken door een beslissing die niet door bewijzen gestaafd wordt.
Nicolas Sarkozy
Franse ex-president

Sarkozy schreeuwde meteen zijn onschuld uit, maar de Franse justitie besloot zich vast te bijten in de zaak. In de voorbije acht jaar verzamelde ze getuigenissen van Libische hoogwaardigheidsbekleders, legde ze de hand op documenten van de Libische geheime dienst en hoorde ze mogelijke betrokkenen.

Onweerlegbaar materieel bewijs is tot nu niet naar buiten gekomen. Maar justitie meende in 2018 wel over voldoende aanwijzingen te beschikken tegen Sarkozy. Die werd in staat van beschuldiging gesteld wegens passieve corruptie, de verduistering van overheidsgeld en de illegale financiering van zijn verkiezingscampagne. Daar komt nu dus een vierde aanklacht bovenop: samenzwering.

Onschuld

De ex-president reageerde vrijdag via Facebook ontsteld op het bericht. 'Met grote verstomming heb ik het nieuws vernomen. Mijn onschuld wordt nog maar eens in twijfel getrokken door een beslissing die niet door bewijzen gestaafd wordt.' Sarkozy voegde eraan toe vastbesloten te zijn zijn onschuld te bewijzen. 'Het onrecht zal niet zegevieren.'

Boven het hoofd van Sarkozy hangen nog meer dreigende wolken. Van 23 november tot en met 10 december moet hij terechtstaan in een andere zaak. Daarin wordt hij ervan beschuldigd samen met zijn advocaat geprobeerd te hebben een hoge magistraat vertrouwelijke informatie te ontfutselen.

En in het voorjaar van 2021 heeft de ex-president opnieuw een afspraak met justitie. Tussen 17 maart en 15 april staat hij terecht voor de illegale financiering van zijn verkiezingscampagne in 2012.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud