Advertentie

Franse miljardairs financieren heropbouw Notre-Dame

Een brandweerwagen bij de Notre-Dame in Parijs tijdens de laatste bluswerken. ©AFP

De Franse families Pinault (Kering, Gucci) en Arnault (LVMH) maken samen 300 miljoen euro vrij voor de heropbouw van de zwaar beschadigde Notre-Dame. Ook grote Franse bedrijven zoals Total en Vinci leveren een inspanning.

De Franse president Emmanuel Macron kondigde maandag iets voor middernacht aan dat de kathedraal in Parijs opnieuw zal worden opgebouwd en gerenoveerd. Dat wordt een werk van lange adem en zal een bom geld kosten. 'We zullen een beroep doen op de grootste talenten, over de grenzen heen', zei Macron.

Intussen stromen de miljoenen binnen, in eerste instantie van twee Franse miljardairsfamilies: Pinault en Arnault. De familie Pinault stelt via haar holding Artémis 100 miljoen euro ter beschikking. 'Het is een tragedie, en iedereen wil dit juweel uit het Franse erfgoed zo snel mogelijk in zijn eer herstellen', zegt François-Henri Pinault.

François-Henri Pinault met zijn vrouw en actrice Salma Hayek. ©AFP

De Fransman, die getrouwd is met de Amerikaans-Mexicaanse actrice Salma Hayek, is CEO en voorzitter van het luxeartikelenbedrijf Kering, vooral bekend van het merk Gucci.

Via de holding Artémis - genoemd naar de Griekse godin van de jacht - is de familie Pinault ook eigenaar van onder meer het Londense veilinghuis Christie's. 

Aartsrivaal

Kort na de geste van Pinault liet 'aartsrivaal' Bernard Arnault van zich horen en kwam daarbij nog guller uit de hoek met een gift van 200 miljoen euro. Arnault is de op twee na rijkste mens ter wereld. Zijn fortuin werd onlangs nog geschat op ruim 80 miljard dollar. Enkel de Amerikanen Jeff Bezos en Bill Gates doen beter.

Giften fiscaal interessant

Franse miljardairs en bedrijven strooien met honderden miljoenen euro's om de wederopbouw van de kathedraal te financieren. De bedragen zijn vaak erg hoog.

Toch blijft de uiteindelijke financiële inspanning van de schenkers wellicht beperkt. Want Frankrijk heeft een erg interessant fiscaal systeem voor ondernemers die zich tot culturele mecenas ontpoppen.

Sinds 2003 kunnen bedrijven dergelijke giften voor 60 procent aftrekken van hun belastingen. Voor wie culturele goederen koopt die beschouwd worden als 'nationale kunstschatten' of 'van enorm belang zijn voor het nationaal erfgoed', kan de fiscale aftrek zelfs oplopen tot 90 procent van de uitgaven.

Op papier geldt de regeling niet voor restauratiewerken aan groot cultureel erfgoed zoals de Notre-Dame. Maar sinds de ramp in hartje Parijs gaan stemmen op om de kathedraal uit te roepen tot 'nationale kunstschat' zodat de fiscale gunstregeling toch van toepassing zou zijn.

Arnault is de grootste aandeelhouder van het luxeconcern LVMH, bekend van onder meer Louis Vuitton, Christian Dior, Dom Pérignon en Bulgari. Pinault en Arnault staan te boek als aartsrivalen sinds 1999. Toen kaapte Pinault het merk Gucci weg voor de neus van Arnault. 

Grote bedrijven

Andere grote Franse ondernemingen volgden in de loop van dinsdag het voorbeeld van Pinault en Arnault. Het energiebedrijf Total doet een 'speciale gift' van 100 miljoen euro, maakte topman Patrick Pouyanné via Twitter bekend.

De luxe- en cosmeticareus L'Oréal, de familie Bettencourt Meyers en de stichting Bettencourt Schueller maken 200 miljoen euro vrij. Martin en Olivier Bouygues, de sterke mannen achter de gelijknamige bouw-, media- en telecomgroep, schenken via hun holding SCDM 10 miljoen euro voor de wederopbouw van de Notre-Dame. Net als de miljardair Marc Ladreit de Lacharrière, die de investeringsmaatschappij Fimalac controleert. 'Voor de herstelling van de torenspits, het symbool van de kathedraal', klonk het.

De informaticareus Capgemini en de bank Crédit Agricole Île-de-France schenken elk 1 miljoen euro. Andere financiële instellingen, zoals BNP Paribas en Société Générale, de bouwgroep Vinci en de bandenproducent Michelin lieten eveneens weten te willen bijdragen aan de wederopbouw. Een concreet bedrag kleefden zij nog niet op die hulp.

De Medef, de grootste Franse werkgeversorganisatie, riep haar leden op hun duit in het zakje te doen. De confederatie van kmo's (CPME) bood dan weer de expertise van haar leden aan. 

Internationaal

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft ook laten weten een internationale donorconferentie te zullen organiseren in Parijs. Het stadsbestuur van de Franse hoofdstad heeft 50 miljoen euro veil voor de wederopbouw van de kathedraal. De regio Île-de-France maakt 10 miljoen euro vrij voor de eerste werken.

Paus Franciscus heeft dinsdag opgeroepen tot de 'mobilisatie van iedereen' voor de wederopbouw van de Notre-Dame. Op die manier moet het gebouw opnieuw 'het architecturaal juweel van een collectief geheugen' worden, zegt de paus.

Ook in de VS bleven rijke families niet onberoerd door de ramp. Henry Kravis, de medestichter van het investeringsbedrijf KKR, en zijn echtgenote trekken 10 miljoen dollar uit. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud