Franse politie weigert zondebok te zijn van antiracistisch protest

Parijse agenten betogen op de Champs-Élysées: 'Geen politie, geen vrede.' ©AFP

Franse agenten verwijten president Emmanuel Macron een gebrek aan steun, nu het Black Lives Matter-protest ook van Parijs tot Marseille politiegeweld aanklaagt.

Parijse agenten hebben vrijdag een tijdlang betoogd op de drukke Champs-Élysées, bij de residentie van minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. Ook in tientallen andere Franse steden en gemeenten uitten leden van de ordediensten hun ongenoegen omdat ze zich als 'zondebok' geviseerd voelen door de antiracistische protesten.

De politie is niet racistisch, ze is republikeins.
Fabien Vanhemelryck
Vakbondsleider Franse politie

'Geen politie, geen vrede' was hun boodschap, een rechtstreekse verwijzing naar de slogan 'Geen rechtvaardigheid, geen vrede' van de Black Lives Matter-beweging.

De dood van de Afro-Amerikaan George Floyd leidt wereldwijd tot felle protesten tegen racisme en excessieve politieoptredens, ook in Frankrijk. Jongeren met een migratieachtergrond in de banlieues voelen zich al langer het slachtoffer van discriminatie. Vooral de dood van Adama Traoré, een zwarte man die in 2016 net als Floyd stikte tijdens een arrestatie, wordt dezer dagen weer volop in herinnering gebracht.

Zero tolerantie

'Racisme is een ziekte die onze hele samenleving treft', erkende president Macron deze week, al haastte hij zich om politieagenten te verdedigen en te onderstrepen dat 'de overgrote meerderheid niet besmeurd mag worden'. Niettemin stuurt hij aan op 'hervormingen van de arrestatietechnieken'.

Stop ermee de sociale vrede af te kopen door een bepaald deel van de bevolking te sussen ten koste van de politie.
Fabien Vanhemelryck
Vakbondsleider Franse politie

Minister Castaner kondigde terstond 'zero tolerantie' voor racisme in de politiekorpsen aan, en verbood nog langer wurggrepen toe te passen bij arrestaties. De Franse politie reageerde woest.

'Mijn collega's kunnen dit niet meer aan', zei vakbondsleider Fabien Vanhemelryck vrijdag. De voorbije jaren stonden Franse ordediensten in de frontlinie tegen terreuraanslagen. Ze moesten tussenbeide komen toen protest van de 'gilets jaunes' maandenlang resulteerde in zware rellen. Dit voorjaar dienden ze dan weer te controleren of de strenge lockdownmaatregelen nageleefd werden. En nu dit. 'De politie is niet racistisch, ze is republikeins.'

Sociale vrede

Voor Castaners ministerie werd een minuut stilte gehouden voor agenten die stierven of gewond raakten omdat ze hun job uitoefenden. Sommige betogende agenten vroegen zich af: 'Wie vermoordt hier wie?' Daarna werd de Marseillaise gezongen.

De agenten eisen van Macron en Castener dat ze meer 'beschermd, gerespecteerd en gesteund' worden. 'De politie staat nooit boven de wet, maar ze zou ook nooit onder de wet geplaatst mogen worden', aldus Vanhemelryck. Alsook: 'Stop ermee de sociale vrede af te kopen, door een bepaald deel van de bevolking te sussen ten koste van de politie.'

Heet weekend

De politieprotesten zijn mogelijk een opmaat van wat een heet weekend kan worden in Frankrijk. Van Marseille tot Straatsburg en van Lyon tot Nantes staan betogingen tegen racisme gepland. Ook in Parijs hebben de nabestaanden van Traoré een optocht gepland. Twee weken geleden kwamen al 20.000 sympathisanten bijeen voor het Parijse justitiepaleis. Dat verliep lange tijd vreedzaam, tot alsnog rellen uitbraken en de politie traangas moest inzetten.

Een herhaling wordt zaterdag gevreesd. De Parijse politie heeft restaurants en winkels, die net weer open zijn na de coronalockdown, opgeroepen de deuren te sluiten en hun vensters te beschermen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud