Franse premier zwakt pensioenhervorming af

Betogers in Marseille tegen de geplande pensioenhervorming van de regering Macron ©AFP

Parijs is bereid een cruciaal aspect van de geplande pensioenhervorming in te trekken, met name de verhoging van de standaard pensioenleeftijd tot 64.

De pensioenhervorming die president Emmanuel Macron wil forceren, veroorzaakt in Frankrijk al weken beroering. De meer gematigde vakbonden zijn bereid te spreken over de omvorming van de 42 bestaande pensioensystemen in Frankrijk naar één enkel systeem.

Maar dat de standaardpensioenleeftijd zou opschuiven van 62 naar 64 jaar, zien ze niet zitten, zo lieten ze al weten. Vakbonden die op een hardere lijn zitten, zoals de CGT, voeren verder actie tegen de hele geplande hervorming.

’Om mijn vertrouwen in de sociale partners aan te tonen, ben ik bereid de kortetermijnmaatregel in het wetsontwerp in te trekken, met name het geleidelijk optrekken van de pensioenleeftijd vanaf 2022 naar 64 jaar in 2027’, aldus de Franse premier in een zaterdag verspreide nota aan de vakbonden.

Premier Edouard Philippe doet een toegeving aan de vakbonden in de onderhandelingen over de pensioenhervorming in Frankrijk. ©AFP

Het zou gaan om een tijdelijk intrekken van de maatregel om zo het overleg met de vakbonden weer vlot te trekken. Premier Philippe voorziet voor dat overleg een termijn tot eind april dit jaar. In die periode moeten werkgevers en werknemers tot een akkoord komen over het betaalbaar houden van de Franse pensioenen. Als er tegen dan geen akkoord is, komt de pensioenleeftijd van 64 jaar toch weer op tafel, aldus de Franse premier.

Intussen is ook zaterdag in Parijs en andere steden weer gestaakt en gedemonstreerd tegen de pensioenhervormingen. In Parijs waren er botsingen tussen politie en demonstranten in het twaalfde arrondissement. De politie gebruikte traangas.

Spoor

Ook lag het openbaar vervoer in Parijs voor een groot deel plat en in het hele land waren treindiensten verstoord door stakingen. Voor maandag gloort er echter op de veertigste opeenvolgende stakingsdag beterschap.

De spoormaatschappij SNCF meldt dat in Hauts-de-France, Noord-Frankrijk dus, de helft van de regionale treinen (TER) zullen rijden. Voor zowel de hogesnelheidstreinen (TGV) als de Thalys (Parijs-Brussel) is de toestand (bijna) normaal, voor Eurostar (Parijs-Londen en Brussel-Rijsel-Londen) zelfs volledig normaal. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud