Franse Raad van State keurt euthanasie goed

De uitspraak over het lot van de Franse man wordt later vandaag verwacht (archiefbeeld) ©HollandseHoogte

In Frankrijk heeft de Raad van State beslist dat de 39-jarige Vincent Lambert mag sterven. Een deel van de familie – waaronder zijn vrouw - vroeg om euthanasie. Zijn ouders willen dat kost wat kost vermijden en stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Sinds Lambert betrokken raakte bij een motoraccident in 2008 ligt hij in vegetatieve toestand in een ziekenhuis in Reims in Noord-Frankrijk. Nu zes jaar later is er geen reden om hem nog langer in leven te houden, zegt zijn advocaat.

Een deel van zijn familie, waaronder zijn vrouw en broers en zussen, had daar eerder om gevraagd. Hun familielid heeft geen zicht op herstel, zeggen ze. Volgens een Franse wet uit 2005 zou de man recht hebben op ‘passieve euthanasie’. Daarbij wordt gestopt met het toedienen van water en voeding. Maar die wet is verre van waterdicht.

De ouders van de man – overtuigde katholieken – vinden dat de man in leven moet worden gehouden. Er volgden verschillende rechtzaken, waarna het hoogste Franse rechtscollege, de Raad van State, dinsdag besliste dat Lambert zal sterven.

Zijn ouders geven zich echter niet gewonnen en stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Roep om verheldering wetgeving

Intussen loopt in Frankrijk nog een andere zaak, waarbij een dokter er van wordt beschuldigd op eigen initiatief aan zeven mensen euthanasie te hebben toegekend. De dokter riskeert een celstraf als hij schuldig wordt bevonden.

Door de twee zaken woedt in Frankrijk opnieuw de discussie over euthanasie. De roep naar een duidelijke wetgeving klinkt steeds luider. President François Hollande had tijdens zijn campagne in 2012 al beloofd de wet duidelijker te maken, maar dat gebeurde vooralsnog niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud