Franse regering neemt ontslag

De Franse premier Edouard Philippe (links) diende vrijdagmorgen het ontslag van zijn regering in bij president Emmanuel Macron. ©REUTERS

De Franse premier Edouard Philippe heeft vrijdagmorgen het ontslag van zijn regering ingediend bij president Emmanuel Macron. Met die demarche maakt hij de weg vrij voor een langverwachte regeringsherschikking.

'De heer Edouard Philippe heeft vandaag het ontslag van zijn regering overgemaakt aan de president van de republiek. Die heeft dat aanvaard. Tot een nieuwe regering aantreedt, behandelt de premier met de leden van zijn regering de lopende zaken.' Met die korte mededeling maakte het Elysée vrijdagmorgen bekend dat het land voorlopig geen volwaardige bestuursploeg meer heeft.

Door de demarche van Philippe heeft Macron nu de handen vrij om zijn regering grondig op te schudden. Een kabinetswissel hing al een tijd in de lucht. Maar dat de Franse premier net nu het ontslag van zijn equipe ingediend heeft, heeft heel wat waarnemers in Frankrijk toch verrast. Want voor vrijdagmorgen stond een ministerraad gepland. Die gaat nu niet door.

Nieuwe weg

Mogelijk heeft een interview van de Franse president met de regionale pers de zaken in een stroomversnelling gebracht. In dat gesprek maakte die er geen geheim van dat het tijd is 'om de bladzijde om te slaan'. 'Nu de acuutste fase van de gezondheidscrisis achter ons ligt, is het tijd om een nieuwe weg in te slaan en het land een nieuw elan te geven', klonk het.

Jongeren zijn de grootste slachtoffers van deze crisis. Om te voorkomen dat we straks opgezadeld zitten met een verloren generatie, komen er financiële stimuli om werkgevers aan te zetten hen een job te geven.
Emmanuel Macron
Franse president

Macron zette de prioriteiten tot aan de presidentsverkiezingen van 2022 op een rij. 'De economische en sociale wederopbouw vormt de rode draad. Net als het klimaatdossier.' De president belooft fors te investeren in de gezondheidssector. Het zorgpersoneel mag zich verheugen op een betere verloning.

Daarnaast broedt Macron op een initiatief rond een erg heikel dossier: de pensioenen. En dan is er nog de jeugd. 'Jongeren zijn de grootste slachtoffers van deze crisis. Om te voorkomen dat we straks opgezadeld zitten met een verloren generatie, komen er financiële stimuli om werkgevers aan te zetten hen een job te geven.'

Poppetjes

Of Macron nog rekent op Philippe in de laatste rechte lijn naar de presidentsverkiezingen van 2022, liet hij in het interview met de regionale pers in het midden. 'We gaan eerst de krachtlijnen voor de volgende twee jaar uitzetten.' Pas daarna volgen de poppetjes.

Volgens de president heeft Philippe de voorbije drie jaar als premier 'voortreffelijk werk' verricht. De voorbije weken doken evenwel steeds meer berichten op dat er ruis zat op de lijn tussen het Elysée en Matignon, de ambtswoning van de premier. Dat Philippe tijdens de gezondheidscrisis zijn baas in populariteit overvleugelde, bevorderde wellicht de relaties niet.

We gaan eerst de krachtlijnen voor de volgende twee jaar uitzetten.
Emmanuel Macron
Franse president

Vrijdagvoormiddag leek het er steeds meer op dat Philippe na drie jaar afscheid neemt van het premierschap. Verhuizers waren druk in de weer met dozen in en om Matignon. En bronnen in de entourage van de president vertrouwden de Franse pers ook toe dat 'Edouard Philippe geen premier blijft'. Het heeft er dus alle schijn van dat Philippe zijn politieke carrière voortzet als burgemeester van Le Havre.

Het is voorlopig koffiedik kijken wanneer de Franse president meer duidelijkheid schept over de casting van zijn nieuwe bestuursploeg. De naam van de volgende premier maakt het Elysée wellicht 'in de volgende uren' bekend. Maar de samenstelling van het hele kabinet kan langer op zich laten wachten. De deadline lijkt woensdag te zijn. Dan staat een nieuwe ministerraad gepland.

Wie volgt Philippe op?

Na drie jaar lijkt een eind te komen aan de samenwerking tussen Emmanuel Macron en Edouard Philippe. Meteen duikt dan de vraag op wie de laatste twee jaar van Macrons presidentschap zijn intrek zal nemen in Matignon, de ambtswoning van de Franse premier. In de Franse pers duiken steevast drie namen op: Florence Parly, Valérie Pécresse en Jean Castex.

Parly is geen onbekende voor Macron. In de regering-Philippe was ze de voorbije drie jaar verantwoordelijk voor de strijdkrachten. Maar ze heeft ook een verleden in de bedrijfswereld, onder meer bij de luchtvaartmaatschappij Air France en het spoorwegbedrijf SNCF. Ze komt uit de linkse politieke stal.

Valérie Pécresse situeert zich in de conservatieve gelederen. Ze is vandaag voorzitter van de regionale raad van Île-de-France. Pécresse leerde de knepen van het politieke vak van ex-president Jacques Chirac. Tijdens het presidentschap van Nicolas Sarkozy (2007-2012) bekleedde ze verschillende ministerposten. Ze beheerde onder meer de portefeuille Begroting.

Jean Castex ten slotte verwierf de afgelopen maanden naamsbekendheid bij de Franse bevolking als 'Monsieur Déconfinement'. Hij stippelde de route uit de lockdown uit voor Macron. Hij is burgemeester in het Zuid-Franse Prades voor de conservatieve partij Les Républicains (LR).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud