Franse regering stelt omstreden hervormingswet voor

Premier Manuel Valls en minister van Economie Emmanuel Macron (links) stelden het wetsontwerp woensdag samen voor. ©REUTERS

Het wetsontwerp van de Franse minister van Economie, dat onder meer zondagsopeningen promoot, moet de Franse economische groei bevorderen.

De 'wet-Macron', genoemd naar de minister van Economie Emmanuel Macron, is een samenraapsel van hervormingen die gericht zijn om economische groei in Frankrijk te bevorderen. Onder meer een tariefverlaging voor notarissen, de liberalisering van de busverbindingen op nationaal vlak, kortere wachttijden voor arbeidsrechtbanken en de vrijmaking van het zondagswerk staan in die wet. Ook een verregaande vrijmaking van de vestiging van juridische beroepen is voorzien.

Er is veel verzet tegen de wet. In een opiniestuk in de krant Le Monde verklaarde vooraanstaand PS-lid en burgemeester van Rijsel, Martine Aubry, dat de beoogde zondagsopeningen een 'sociale achteruitgang' vormen. In de wet mogen de winkels voortaan 12 maal per jaar hun deuren openen tegenover 5 maal nu. Volgens Macron zijn de zondagsopeningen een 'sociale vooruitgang, omdat de gewerkte dagen verplicht financieel gecompenseerd moeten worden. Dat was tot nu toe niet het geval in de toeristische zones waar zondagsopeningen wel al getolereerd werden. In sommige zones zouden iedere zondag winkels kunnen geopend worden.

Bedrijven in moeilijkheden verkopen

De onvrede bestrijkt een heel politiek scala. Zo zijn er woensdagnamiddag manifestaties van advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders en andere gereglementeerde beroepen. Zij betogen tegen de afschaffing van de vaste tarieven waar ze nu nog op kunnen rekenen. Ze hopen 50.000 manifestanten bijeen te kunnen brengen.

De regering-Valls wil met de hervormingen de slabakkende economische groei opkrikken. De concurrentie moet leiden tot meer activiteit.

Een ander luik van de wet voorziet in een gedwongen verkoop van bedrijven in moeilijkheden. Aandeelhouders van dat soort bedrijven kunnen gedwongen worden hun aandelen te verkopen aan een overnemer om te vermijden dat de zaak over de kop zou slaan. Als een kapitaalverhoging de enige manier is om een bedrijf te redden, dan is een gedwongen verkoop een ultieme mogelijkheid. Op die manier wil de Franse regering de werkzekerheid verhogen.

'Blair-moment' 

De wet-Macron wordt in linkse kringen beschouwd als het 'Blair-moment' van de Franse regering, waarbij een linkse regering liberale hervormingen doorvoert. Niet alleen binnen de regeringspartij PS stuit de wet daarom op verzet, maar ook bij het radicaallinkse Front de Gauche van Jean-Luc Mélenchon.

De wet wordt nu overgemaakt aan het parlement en de discussies zullen ongetwijfeld pittig zijn. De regering zou geen gebruik maken van het beruchte artikel 49-3 waarbij een verkorte parlementaire procedure wordt gebruikt om een wet te stemmen. Het is nu al te voorzien dat er een hele reeks amendementen op de wet zullen ingediend worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud