Franse regering wil harder optreden tegen gele hesjes

De Franse premier Edouard Philippe. ©REUTERS

De Franse regering is van plan een nieuwe wet aan te nemen om mensen te straffen die deelnemen aan onaangekondigde betogingen. Dat heeft Edouard Philippe, de Franse premier, maandagavond aangekondigd nadat een betoging van de gele hesjes afgelopen weekend opnieuw uit de hand is gelopen.

Sinds het begin van de betogingen van de gele hesjes, die opkomen voor meer koopkracht, zijn al 5.600 mensen aangehouden en zijn er al zo’n 1.000 veroordeeld, maakte Philippe bekend.

Maar de Franse regering wil nog harder optreden. ‘De vrijheid van betogen moet verzekerd blijven in Frankrijk, maar diegenen die het recht op betogen misbruiken, moeten worden bestraft.’

De Franse regering wil een nieuwe wet aannemen die het mogelijk maakt deelnemers aan niet aangekondigde manifestaties te bestraffen.

80.000 agenten

De Franse eerste minister kondigde aan dat voor de volgende betoging van de gele hesjes nu zaterdag in het hele land meer dan 80.000 agenten worden ingezet ‘zodat de gewelddadige betogers het laatste woord niet kunnen hebben’.

Zaterdag leidde een betoging van de gele hesjes nog tot zware rellen. Er doken beelden op waarop te zien is hoe een politieagent verschillende mensen in elkaar slaat tijdens een betoging in de Zuid-Franse stad Toulon.

In Parijs heeft dan weer een ex-bokser zichzelf aangegeven bij de politie nadat hij twee agenten had geslagen tijdens de betogingen van afgelopen weekend in de Franse hoofdstad. In een video is te zien hoe de 37-jarige Christophe Dettinger - een gewezen kampioen bij de halfzwaargewichten - op agenten inslaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect