Franse spoorwegen breken stakingsrecord

De Franse spoorwegen staken donderdag voor de 29ste dag op rij, een record. ©REUTERS

Al 29 dagen leggen de vakbonden van de SNCF het spoorverkeer grotendeels lam uit protest tegen de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. Daarmee sneuvelt het record van 1986-1987.

De strijd om de Franse pensioenhervorming heeft inmiddels veel weg van een stellingenoorlog. En de hoop op een doorbraak in het dossier is bij het begin van het nieuwe jaar niet gegroeid. Integendeel.

Heel wat actievoerders hadden verwacht dat Emmanuel Macron tijdens zijn nieuwjaarsspeech toegevingen zou doen om de weg naar een compromis te plaveien. Maar de Franse president zette in een assertieve toespraak de hakken in het zand. Het Franse pensioenstelsel krijgt een nieuw kleedje, verzekerde hij.

Vakbonden

Macron riep zijn regering en de sociale partners op zo snel mogelijk een compromis te sluiten. Maar of dat erin zit, is maar de vraag. De uitspraken van de president schoten bij de vakbonden in het verkeerde keelgat. Ze herhaalden nog eens dat ze hun verzet tegen de hervorming - die de 42 bestaande pensioenregimes herleidt tot een universeel systeem - niet staken voordat de regeringsplannen in de prullenmand verdwenen zijn.

Stakingen bij SNCF

1986-1987: De spoorwegen staken 28 dagen. De inzet: loon- en werkomstandigheden.

1995: Frankrijk voert 22 dagen actie tegen een geplande pensioenhervorming.

2010: De spoorwegen staken 17 dagen tegen pensioenplannen en nog eens 15 dagen tegen een reorganisatie bij de goederenafdeling.

2018: De spoorwegen staken, gespreid over drie maanden, 36 dagen tegen de hervorming van hun bedrijf.

Jaren 2000: Meer dan eens leggen spoorwegarbeiders twee weken lang het werk neer om verschillende redenen.

Donderdag voeren ze dan ook voor de 29ste dag op rij actie. Bij de Franse spoorwegmaatschappij SNCF sneuvelt zo het stakingsrecord. Het vorige dateerde van 1986-1987. Toen reed 28 dagen amper een trein. Het conflict draaide destijds om de lonen en de werkomstandigheden.

Met hun aanhoudende acties sturen de vakbonden aan op een herhaling van het scenario van 1995. In dat jaar waagde toenmalig premier Alain Juppé zich ook aan een een hervorming van het pensioenstelsel.

Zijn plannen lokten evenveel protest uit als vandaag. En brachten de regering uiteindelijk ten val. Na 22 dagen sociale onrust kieperde Juppé zijn pensioenplan in de prullenmand en trok hij naar president Jacques Chirac om zijn ontslag in te dienen.

Gas terugnemen

Dat scenario hoopt Macron tot elke prijs te vermijden. 'Ik stop al mijn energie in de hervorming van ons land, zodat het sterker, rechtvaardiger en menselijker wordt. Na 2,5 jaar neemt een president vaak gas terug om niemand voor het hoofd te stoten in de aanloop naar de volgende verkiezingen. We hebben dat recht niet. We moeten het omgekeerde doen', zei hij in zijn nieuwjaarsspeech.

Hij maakt zich sterk dat de actiebereidheid in Frankrijk stilaan afkalft. Uit een recente peiling bleek dat 51 procent van de Fransen het verzet tegen de pensioenhervorming blijft steunen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud