Advertentie

Franse staat verkoopt deel belang in luchthavens

Een luchtbeeld van de luchthaven van Roissy in Parijs (Foto: AFP). ©AFP

De Franse staat is van plan een deel van haar participatie in de uitbater van de Parijse luchthavens van de hand te doen. Dat maakte de Franse minister van Economie, Pierre Moscovici, donderdag bekend. De operatie moet de staat zowat 700 miljoen euro opbrengen.

'Ik heb het agentschap van staatsparticipaties gevraagd de verkoop voor te bereiden van een deel van de participatie in de uitbater van de luchthavens van Roissy en Orly', liet de Franse minister van Economie, Pierre Moscovici, donderdagvoormiddag weten in een persbericht.

De socialistische regering vraagt het agentschap op zoek te gaan naar langetermijninvesteerders. Ze vraagt het zogenaamde Strategisch Investeringsfonds (FSI) ook 'zich bij de operatie aan te sluiten'.

Kapitaal

De Franse staat controleert momenteel direct 52,1 procent van het kapitaal van de Parijse luchthavens. Het FSI heeft vandaag een belang van 8 procent. 

Moscovici gaf aan dat de staat van plan is 10 miljoen aandelen van de hand te doen. Aan de beurskoers van woensdagavond zou die operatie dan 691 miljoen euro naar de staatskas kunnen doen vloeien. De timinig is niet toevallig: het aandeel noteert in Parijs aan de hoogste koers in vijf jaar.

De Franse premier, Jean-Marc Ayrault, had begin mei laten weten dat de staat haar participaties in verschillende overheidsbedrijven wil afbouwen. Met de opbrengst van die operaties wil ze investeringsprojecten - zoals een snel internetnetwerk in het hele land - financieren.

EADS

Eind april verkocht de staat al 17,6 miljoen aandelen - of 2,1 procent van het kapitaal - van het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS. De verkoop bracht 707 miljoen euro op.

Een maand eerder had de overheid ook al een belang van 3,12 procent verkocht in de ruimtevaartgroep Safran. Die transactie bracht 448,5 miljoen euro op.

Analisten sluiten niet uit dat de Franse regering ook een deel van het belang in de energiegroepen EDF en GDF Suez van de hand wil doen. Daarnaast lopen de multinational Thales en telecombedrijf France Télécom-Orange in het vizier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud