Fransen en Britten sturen marineschepen uit in onderling visserijconflict

Franse schepen voor het Britse kanaaleiland Jersey. ©MARC LE CORNU via REUTERS

Nieuwe, strengere Britse voorwaarden voor vissers veroorzaken spanningen met Frankrijk. Zowel Londen als Parijs stuurde woensdag marineschepen naar het Britse Kanaaleiland Jersey, waar tientallen Franse vissersboten actie kwamen voeren.

De nieuwe licentievoorwaarden voor vissers rond Jersey werpen een aantal bijkomende barrières op, met name voor kleinere schepen zonder gps of andere elektronische apparatuur die voortaan verplicht is. Uit protest trokken meer dan 50 Franse vissersboten naar de grootste haven van Jersey, Saint Helier, om er actie te voeren.

De Frans minister voor de Zee, Annick Girardin, schaarde zich volmondig achter de vissers. Volgens haar beperkt de nieuwe lijst de toegang voor 41 Franse vissersboten en mogen de Fransen minder vissoorten halen uit de Britse wateren van het Kanaaleiland.

De komst van de Franse vissersboten deed Londen woensdag besluiten twee patrouilleschepen van de marine naar Jersey te sturen. Een volledige blokkade van de grootste haven op het Britse eiland - dat op 20 kilometer van de Franse Normandische kust ligt - willen de Britten uiteraard vermijden. Ook Frankrijk stuurde daarop twee marineschepen die richting uit.

Volgens de Franse minister voor de Zee, Annick Girardin, beperkt de nieuwe lijst de toegang voor 41 Franse vissersboten en mogen Fransen minder verschillende soorten vissen halen uit de Britse wateren van het Kanaaleiland.

Intussen heeft ook de Europese Commissie zich in de zaak gemengd. De Commissie beklemtoont dat het Verenigd Koninkrijk vooraf onvoldoende heeft gewaarschuwd of kon verantwoorden dat de speciale voorwaarden eraan kwamen. Nochtans verplicht het pas geratificeerde handelsverdrag na de brexit Londen daartoe.

Tijdens de brexitonderhandelingen was visserij al een van de gevoeligste dossiers, omdat veel Europese vissers afhankelijk zijn van visrijke Britse wateren. Zo halen Belgische vissers de helft van hun visvangst uit die wateren. Na moeizame onderhandelingen is eind vorig jaar afgesproken dat de EU de komende 5,5 jaar een kwart van haar visrechten moet opgeven in de Britse wateren.

Van een escalatie is ter plaatse vooralsnog geen sprake. Volgens het hoofd van de Normandische visserij zijn de Franse vissers van plan om een 'vreedzaam protest' te voeren en wordt er verwacht dat de schepen in de namiddag naar de verschillende havens van het eiland zullen terugkeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud