Fransen willen andere premier

De Franse premier, Jean-Marc Ayrault (Foto: Reuters). ©Reuters

Bijna twee derde van de Fransen willen een andere premier dan Jean-Marc Ayrault. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerde peiling.

In de peiling van het Instituut BVA wil 63 procent af van Jean-Marc Ayrault. Die 63-jarige socialist uit het westen van het land werd 15 mei 2012 premier, dezelfde dag dat zijn partijgenoot François Hollande president werd.

De populariteit van Hollande gaat inmiddels van dieptepunt naar dieptepunt. Donderdag publiceerden Franse media een peiling waarin nog slechts 15 procent van de ondervraagden vindt dat Hollande het goed doet. Bijna de helft (49 procent) vindt dat de president heel slecht functioneert en 27 procent beoordeelt hem als 'nogal slecht'.

De meeste Fransen zien volgens peilingen de regering van Hollande niet meer zitten. In de peiling van zaterdag wil 52 procent vervroegde verkiezingen. Optimisme is daarbij overigens ver te zoeken. Van de ondervraagden denkt namelijk 64 procent dat de toestand van het land niet verbetert door het aantreden van een andere regering.

Werkloosheid

Het ongenoegen over Hollande en zijn socialistische regering nam de afgelopen maanden hand over hand toe. De hoge werkloosheid, een aanslepende economische crisis, een resem bedrijfssluitingen en verschillende saneringsmaatregelen spelen de president en zijn kabinet parten.

Ruim een week geleden deelde het ratingbureau Standard & Poor's nog een extra tik uit. Het verlaagde de rating van Frankrijk van AA+ naar AA.

De voorbije weken nam ook de sociale onrust toe. Vooral in Bretagne lopen de spanningen op. Daar vonden de afgelopen weken verschillende protestmarsen plaats tegen het beleid van de president. Die protesten liepen meermaals uit de hand. 

Demonstraties

Zaterdag staan in een vijftiental regio's van het land opnieuw demonstraties gepland. De transportsector neemt het voortouw in die acties. De transporteurs trekken van leer tegen de zogenaamde ecotaks voor vrachtwagens.

Onder druk van Bretons protest besliste de regering-Ayrault eind oktober al de invoering van die taks voor onbepaalde tijd uit te stellen. Maar de transporteurs zijn van plan hun protesten vol te houden zolang de regering de belasting niet definitief begraaft.

De acties van zaterdag zorgen op verschillende plaatsen in Frankrijk alvast voor heel wat verkeershinder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud