Front National boekt historische zege

FN-voorzitter Marine Le Pen ©REUTERS

Het extreemrechtse Front National (FN) scoort bijzonder goed bij de lokale verkiezingen in Frankrijk. De PS van president François Hollande krijgt op veel plaatsen klappen.

Het extreemrechtse Front National komt als grote winnaar uit de bus bij de lokale verkiezingen in Frankrijk. In het stadje Hénin-Beaumont in het noordelijke departement Pas-de-Calais behaalt de partij zelfs een absolute meerderheid. Daarmee is een tweede ronde volgende week overbodig.

Hénin-Beaumont is de woonplaats van partijvoorzitter Marine Le Pen, die het slaperige plaatsje in Noord-Frankrijk uitriep tot symbooldossier. Traditioneel stemden de kiezers er links, maar door de torenhoge werkloosheid heerst in het mijnstadje veel onvrede. Dat vertaalt zich in een toenemende populariteit van extreemrechts.

Ook in tal van andere steden en gemeenten gaat het FN sterk vooruit. Zo gaat de partij ook aan kop in grote zuidelijke steden als Avignon en Perpignan. Daar zal de tweede ronde volgende week wel nog uitsluitsel moeten brengen. In de gemeenten waar het FN minstens 10 procent van de stemmen haalt, mag de lokale lijst volgende week opnieuw meedingen naar de gunst van de kiezer.

In een eerste reactie vertelde FN-voorzitter Marine Le Pen dat een doorbraak op lokaal niveau 'het begin is van een sterke machtsbasis in heel het land'. Nu kwam de partij maar op in een 600-tal van 36.000 gemeentes. Le Pen denkt daarmee al openlijk aan de volgende presidentsverkiezingen in 2017.

Volgens het partijboegbeeld luidt de verkiezingsuitslag ook het einde in van de tweedeling in de Franse politiek tussen de rechtse UMP en de linkse PS.

Volgens de eerste geconsolideerde resultaten haalt rechts 46,5 procent van de stemmen tegenover 37,7 procent voor links. Het FN komt uit op 4,7 procent. Extreem links moet het stellen met 0,6 procent. 

Traditionele partijen

De lokale verkiezingen in Frankrijk golden als een belangrijke test voor de socialistische president François Hollande, maar voor de PS dreigen de lokale verkiezingen een afstraffing te worden. De partij betaalt daarmee het gelag voor de bijzonder lage populariteit van haar president.

De socialistische premier Jean-Marc Ayrault meent dat de kiezers met deze uitslag hun ongerustheid en hun twijfels wilden tonen, maar hij vraagt 'alle democratische en republikeinse krachten' de opmars van het FN te stoppen in de tweede ronde.

De door schandalen geplaagde rechtse partij UMP gaat er wel licht op vooruit. Voorzitter Jean-François Copé, die in zijn thuisbasis Meaux voldoende heeft aan de eerste ronde om de zege binnen te halen, roept de FN-kiezers op in de tweede ronde voor zijn partij te stemmen.

Lage opkomst

Voorts lijkt de opkomst bij de stembusslag op een laagterecord af te stevenen. Liefst 38,7 procent van de stemgerechtigde Fransen zou niet zijn komen opdagen. Bij de vorige lokale verkiezingen in 2008 bleef 33,5 van het electoraat thuis, toen een dieptepunt.

Daarmee zullen na de eerste ronde van de lokale verkiezingen in Frankrijk dezelfde conclusies gemaakt worden als na de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland vorige week. Ten eerste dat regerende partijen zwaar afgestraft worden. En ten tweede dat de kiezer de politiek de rug toekeert. 

Parijs

In Parijs lijkt na de eerste ronde een verrassing van formaat in de maak. Volgens de eerste tellingen staat Nathalie Kosciusko-Morizet, de kandidate van de UMP, aan de leiding met 35,6 procent. Haar opponent, PS-kandidate Anne Hidalgo, zou op 34,5 procent blijven steken. De meeste waarnemers gingen ervan uit dat Kosciusko-Morizet weinig kans had in het damesduel tegen Hidalgo.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud