Gebarricadeerd Parijs zet zich schrap voor gele hesjes

©EPA

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt landgenoten Parijs dit weekend te mijden door de manifestatie van de gele hesjes. Er is ook niets te zien: de stad is hermetisch gesloten.

In de nacht van vrijdag op zaterdag verrichtte de Franse politie al bijna 300 preventieve arrestaties. Parijs is letterlijk dicht: toeristische attracties als de Eiffeltoren worden gesloten. Vrijwel alle musea, waaronder het Louvre en Orsay, sluiten de deuren. De grote warenhuisketens als La Fayette, Printemps en BHV sluiten eveneens.

Op en rond de Champs-Elysées blijven de luxewinkels dicht en barricaderen ze hun uitstalramen. Ook bankfilialen zijn dichtgetimmerd met houten schuttingen om vernielingen te voorkomen. Dat alles uit vrees dat de manifestatie leidt tot ‘een explosie van geweld’, zoals het Elysée stelde.

 Ook Brussel maakt zich op voor nieuwe betoging 'gele hesjes'

 Brussel en haar ordediensten maken zich op voor een nieuwe betoging van de 'gele hesjes' al is nog niet duidelijk op welke plekken in de stad actie gevoerd wordt.

Vorige week vrijdag liep een betoging van zo'n 500 'gele hesjes' zwaar uit de hand: een vijfhonderdtal actievoerders zette de boel op stelten en er werden onder meer twee politievoertuigen in brand gestoken. De politie pakte tientallen betogers op. Hoeveel betogers er zaterdag zullen opduiken voor de niet-aangevraagde manifestatie is nog onduidelijk, maar de politie neemt alvast het zekere voor het onzekere.

 Op sociale media roepen verscheidene groepen op tot een nieuwe demonstratie op het Schumanplein in Brussel. In een pamflet dat zondag door de kranten van Sudpresse is gepubliceerd, riep een groep Franse ‘gilets jaunes’ dan weer op om zaterdag voor het Europees Parlement in Brussel te betogen. Tot donderdagavond had de Brusselse politie nog geen enkele aanvraag om te betogen ontvangen en alle pogingen van de politie om contact te leggen met de 'gele hesjes' en in dialoog te gaan waren vruchteloos gebleven.

De concrete eisen van de beweging zijn al evenmin klaarhelder, al is het wel duidelijk dat de onvrede om meer draait dan de loutere brandstofprijzen. Op enkele facebookpagina's wordt van de regering onder meer een dubbele loonindexering geëist, net als een verhoging van het minimumloon, de invoering van het recht voor de bevolking om verkozenen uit hun functie te zetten, de vermindering van de belasting op energie en beter openbaar vervoer.

 

 

De Franse regering heeft de ordediensten in opperste staat van paraatheid gebracht. Liefst 89.000 eenheden worden gemobiliseerd, van wie 8.000 voor Parijs. De rest rukt uit naar andere steden, waar ook manifestaties plaatsvinden. Het is de belangrijkste mobilisatie sinds lang. Er worden zelfs pantservoertuigen achter de hand gehouden voor het geval de betoging in Parijs uit de hand loopt.

Om geen onbedoelde wapens in handen van de zogenaamde ‘casseurs’ te geven heeft de stad Parijs 2.000 onderdelen van het stadsmeubilair verwijderd. Burgemeester Anne Hidalgo deed een emotionele oproep via Twitter aan de manifestanten: ‘Draag zorg voor Parijs, de stad hoort iedere Fransman toe’.

De verwachting is dat de manifestatie van de gele hesjes zal plaatsvinden in het centrum en rond de Champs-Elysées. Tegelijkertijd vindt een mars tegen de klimaatverandering plaats aan de andere kant van de stad.

Gele hesjes vervolgd

De enorme veiligheidsmaatregelen zijn genomen nadat op de sociale media berichten verschenen waren om ‘de boel kort en klein te slaan’. Een initiatiefnemer van de gilets jaunes, Eric Drouet, wordt door het gerecht gezocht wegens het aanzetten tot geweld en crimineel gedrag. Drouet had opgeroepen ‘het Elysée een bezoekje te brengen’.

De spanning is nog verder toegenomen door aanhoudende manifestaties van scholieren de afgelopen twee dagen.

belgische Regering doet toegift van 90 miljoen

De federale regering besliste gisteren de prijzen van benzine en diesel volgend jaar niet te indexeren. Dat zeiden regeringsbronnen aan het persbureau Belga en wordt bevestigd aan De Tijd.

Normaal zouden benzine en diesel begin volgende maand ongeveer 1,5 eurocent per liter (inclusief btw) duurder worden. Dat staat in het regeerakkoord, maar de regering ziet daar dus van af.

De beslissing is ingegeven door het protest van de gele hesjes. De brandstofprijs is een van hun strijdpunten. Het voorstel van gisteren komt van de premier zelf, valt te horen in de Wetstraat.

Een betoging van de gele hesjes in Brussel leidde vorige week nog tot rellen. Voor morgen is nieuw protest aangekondigd.

Het besluit om de accijnzen niet te indexeren betekent een verlies van 90 miljoen euro voor de begroting. Door de ingreep schuift de belastingdruk op brandstoffen in ons land ook meer op naar het Europees gemiddelde.

De zenuwen staan strak gespannen in de Franse regering. ‘De voorbije drie weken hebben een monster gecreëerd’, zei minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. ‘Onze ordetroepen zullen stevig reageren en ik zal geen enkel begrip hebben voor wie probeert het protest te misbruiken.’

Opvallend stil blijft president Emmanuel Macron. Die legde geen verklaring meer af sinds hij op 1 december het geweld in Parijs veroordeelde vanop de G20-top in Argentinië. Volgens Franse regeringsbronnen zou de president begin volgende week het woord nemen.

Onduidelijk is of het Franse protest zal overwaaien naar Brussel. In het begin van de week zouden pamfletten verspreid zijn waarin opgeroepen werd dit weekend te manifesteren voor het Europees Parlement in Brussel. Belgische sympathisanten van de gele hesjes riepen ook op tot een manifestatie rond het Schumanplein.

De onrust in Frankrijk weegt enorm op de lokale economie. De eindejaarsaankopen worden er flink door verstoord en ook de toeristen blijven massaal weg. De schatting is dat de retailzaken meer dan 1 miljard euro omzetverlies lijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud