opmerkelijk

'Geef alle Europese 18-jarigen gratis Interrail-ticket'

Laat jongeren met de trein door Europa reizen om de Europese gedachte beter te verspreiden, is de redenering achter het voorstel. ©EPA

Hoe breng je Europa dichter bij de burger? Door alle 18-jarigen als verjaardagscadeau een ticket cadeau te doen waardoor ze gratis door Europa kunnen sporen, blijkt uit een Duits voorstel dat steeds meer steun krijgt.

Het idee werd gelanceerd door twee Berlijners en krijgt steeds meer steun vanuit het Europees Parlement. Als Europa te ver van ons bed staat, waarom stuurt Europa elke 18-jarige geen persoonlijke brief met daarin een Interrail-pas, waarmee je gratis door Europa kan sporen? 

Onder meer de bekende Duitse schrijver Robert Menasse, ex-minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer en Manfred Weber, EVP-fractievoorzitter in het Europees Parlement, zijn het voorstel genegen.

Het Erasmus-project waarmee je in het buitenland kan gaan studeren, bereikt maar een klein deel van de jongeren, is de redenering. Door jongeren een gratis Europees treinabonnement te geven, bevorder je de sociale mobiliteit en bestrijd je de vooroordelen die Europese jongeren tegenover elkaar hebben.

Honderd personaliteiten uit de politiek, de burgerbeweging en de artistieke wereld hebben nu een brief naar Europees Commissievoorzitter Juncker gestuurd, meldt Politico, waarin ze vragen om geld vrij te maken voor het initiatief.

Het Europees Parlement had eerder al 12 miljoen euro vrijgemaakt om willekeurig 20.000 Europese jongeren te kiezen die zo'n Interrail-pas krijgen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content