Geen akkoord over Griekenland

Eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker en IMF-topvrouw Christine Lagarde gingen vorige week openlijk in de clinch over de Griekse schuld. (foto afp)

Het overleg van de ministers van Financiën van de 17 eurolanden over Griekenland is in de nacht van dinsdag op woensdag abrupt geëindigd. De bewindslieden wisten geen akkoord te bereiken over de uitbetaling van de volgende termijn aan noodsteun en de verder te nemen acties om Griekenland weer op de rails te krijgen. Maandag is een nieuwe vergadering gepland.

Een gebruikelijke persconferentie werd na afloop niet gegeven. De Duitse minister Wolfgang Schäuble sprak heel kort met de pers. Hij had het over zeer intensieve discussies. 'We hebben geen oplossing gevonden, omdat de vraagstukken zo gecompliceerd zijn. We gaan volgende week verder.'

Ook voorzitter Jean-Claude Juncker nam het woord gecompliceerd in de mond. Hij zei 'een beetje teleurgesteld' te zijn dat er
geen akkoord werd bereikt. 'Maar ik moet toegeven dat de technische onderdelen erg complex zijn.'

Griekenland ligt achter met hervormen en bezuinigen en bovendien is de economische situatie verslechterd. De eerder gemaakte afspraken zijn niet meer haalbaar. De bewindslieden overlegden hoe het lopende programma aangepast kan worden zodat er zicht blijft op een houdbare schuldpositie van Griekenland. Dit is voor onder meer Nederland zeer belangrijk. Griekenland wacht al sinds de zomer op zijn volgende schijf noodsteun van 31,5 miljard. Vorige week stonden de ministers van Financiën van de eurozone nog op de rem omdat Athene nog een waslijst voorwaarden moest vervullen. Ook bestaat er nog grote onenigheid in de schoot van de internationale geldschieters, de zogenaamde trojka, om de Griekse schuld beheersbaar te maken.

Het vorige overleg legde daarover de tegenstellingen tussen Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) pijnlijk bloot.

Het IMF houdt vast aan de eerdere afspraak: tegen 2020 moet de schuldgraad afklokken op 120 procent. Dat is het peil dat de geldschieters als 'duurzaam' hadden afgesproken. De eurolanden willen een oogje dichtknijpen en gunnen Athene twee jaartjes extra: tot 2022. Dat uitstel komt met een prijskaartje van 32 miljard euro, dat Griekenland zelf moet betalen.

Volgend jaar zou de Griekse schuldgraad stijgen tot 190 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Zoals het er nu naar uitziet, zou de Griekse schuldgraad in 2020 uitkomen op 144 procent. De piste die het IMF bewandelt om de schuldenberg beheersbaar te houden, een nieuwe schuldherschikking, is een 'no go' voor de meeste eurolanden.

Andere mogelijke opties om de Griekse schuld te drukken zijn een verlenging van de leningen of lagere rentevoeten. De Europese Centrale Bank (ECB) kan ook een duit in het zakje doen. Zo zou Frankfurt de winsten op zijn staatspapier dat de centrale bank via het inkoopprogramma (SMP) kocht, kunnen gebruiken om de Griekse schuldenlast terug te dringen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud