Advertentie

Geen akkoord over verlichting Griekse schuld

©BELGAIMAGE

De oude vetes tussen de eurozone en het IMF zijn terug van weggeweest. Het overleg over een eventuele schuldverlichting voor Griekenland ging gisteren de mist in.

Krijgt Griekenland zicht op een lagere schuldenlast na een nieuwe reeks zware hervormingen? Met die vraag begonnen de ministers van Financiën van de eurozone gisteren aan een nieuwe marathonvergadering in Brussel. Die meeting eindigde in een vaudeville. Alle hoop is nu gericht op een akkoord midden juni.

De Griekse crisis draait al acht jaar rondjes. Alles komt terug: de Grieken die talmen om de beloofde hervormingen door te voeren, de moeilijke onderhandelingen, de controles van experts van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ter plaatse in Athene, en de ruzies tussen de Europese Unie en het IMF over hoe de Griekse patiënt eraan toe is.

De Griekse crisis draait al acht jaar rondjes.

In dat laatste stadium is de crisis deze week opnieuw beland. De regering van de extreemlinkse Alexis Tsipras keurde vorige week een pakket besparingen goed die pas over een tot twee jaar van kracht worden. Het gaat om hervormingen van de pensioenen en de belastingen.

Dat pakket maatregelen is ongezien. De Griekse premier Alexis Tsipras kon ze door zijn parlement jagen met de uitdrukkelijke belofte dat ze de allerlaatste voorwaarden vormen die aan Griekenland worden opgelegd. En met de boodschap dat hij een geste terug verwachtte, in de vorm van schuldverlichting.

Nieuwe schijf?

De bal komt zo opnieuw in het kamp van de eurolanden te liggen. Ze moeten bepalen of ze een nieuwe schijf toestaan uit de lening die ze Griekenland twee jaar geleden toekenden. Het moet overigens een forse schijf zijn: de Grieken hebben alweer betaalachterstanden in de administratie en ze moeten in juli leningen voor meer dan 6 miljard euro herfinancieren.

De vergadering bleek een extreem moeilijke evenwichtsoefening, tussen de eurolanden onderling en tussen de eurozone en het IMF. Voor het IMF was Europees directeur Poul Thomson aanwezig en niet topvrouw Christine Lagarde. Dat maakte een wereld van verschil.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble startte nochtans vol goede wil aan de vergadering, met diverse bilaterale gesprekken vooraf. Schäuble zit in een lastig parket: Berlijn kan slechts een nieuwe schijf noodhulp aan Griekenland toestaan als het parlement dat goedkeurt. Maar voor die goedkeuring moet het IMF mee aan boord blijven. Het IMF eist op zijn beurt dat de Griekse schuld houdbaar blijft. Dus komt de vraag naar een schuldverlichting op tafel.

Geen schuldenknip, wat wel?

Geen enkel Europees land is bereid echt in de Griekse schulden te knippen. Dat zou betekenen dat het geld dat de eurolanden in een Griekse redding staken voorgoed verloren is. Die boodschap is nauwelijks verkoopbaar.

Tot nu toe werd het probleem van een schuldverlichting opgelost met langere looptijden voor de leningen, met een lagere rente en zelfs met een periode waarin geen rente wordt terugbetaald. Met leningen die nu al tot 2058 lopen, is een verdere schuldverlichting bijzonder moeilijk. Maar Athene verwacht een geste en het IMF acht het huidige niveau van de Griekse schuld, 178,8 procent van het bruto binnenlands product, op termijn onhoudbaar.

Schäuble staat onder druk om de Griekse crisis niet opnieuw te laten ontsporen vlak voor de Duitse verkiezingen van eind september. Hij tackelde gisteren een oproep van de sociaaldemocratische minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel om Griekenland een bijkomende schuldverlichting te bieden.

Griekenland zegt nee

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem kondigde laat op de avond aan dat er 'vooruitgang was geboekt' maar dat nog geen deal kon gevonden worden over de schulden. Griekenland zal wel tot 2022 een primair overschot, het begrotingsresultaat zonder de rentelasten op de Griekse leningen, boeken van 3,5 procent. Daarna moet Athene terugvallen op de gewone Europese begrotingsregels.

Uiteindelijk was het naar verluidt Griekenland zelf dat zijn veto stelde tegen het voorstel dat op tafel lag en waarin ook het IMF mee wilde stappen. De eurolanden zouden de principiële toezegging krijgen dat het IMF mee in het Griekse programma stapt, ook financieel.

Alleen zou het IMF pas met geld over de brug komen na afloop van het programma, midden 2018. Voor Tsipras zou dit politieke zelfmoord zijn. Athene vreest dat het IMF nieuwe voorwaarden zou verbinden aan de nieuwe kredietlijn van de instelling in Washington.

De bal blijft dus in het kamp van de eurozone. Schäuble kan zich ook niet veroorloven de crisis te laten aanzwellen vlak voor de Duitse verkiezingen. Griekenland kan zich niet opnieuw een hete grexitzomer permitteren. Wordt vervolgd in juni.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud