Geen AstraZeneca voor Britten jonger dan 40

De leeftijdsgrens voor wie een AstraZeneca-prik mag krijgen, verandert alweer. ©REUTERS

Het Britse wetenschappelijk comité voor de vaccinatiecampagne JCVI adviseert alleen mensen boven 40 jaar te vaccineren met AstraZeneca. Vorige maand zette het comité die grens nog op 30 jaar.

In een nieuw onderzoek heeft het Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) bij 242 mensen van de 28,5 miljoen die een AstraZeneca-prik kregen bloedklonters vastgesteld.

Het onderzoek stelde vast dat op 1 miljoen dosissen bij mensen tussen 30 en 39 jaar er 17,4 gevallen waren van bloedklonters. Bij 40- tot 49-jarigen waren er maar 10,1 gevallen. Het comité voor de vaccinatiecampagne beveelt daarom aan de leeftijdsgrens voor het AstraZeneca-vaccin op te trekken tot mensen ouder dan 40.

Alternatief

Voor mensen tussen 18 en 39 die geen onderliggende gezondheidsproblemen hebben, adviseert het JCVI zich te laten inenten met een alternatief vaccin - zoals Pfizer/BioNTech of Moderna - op voorwaarde dat dat beschikbaar is en dat de vaccinatiecampagne niet vertraagt.

Voor de Brits-Zweedse farmareus is dit de zoveelste wijziging van de leeftijdsgrens in het verhaal over de mogelijke bloedklonters van het vaccin. Ook in België volgden de ministers van Volksgezondheid het advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en werd de leeftijdsgrens eind april aangepast. Sindsdien kunnen Belgen ouder dan 41 jaar - in plaats van 56 jaar - een AstraZeneca-vaccin krijgen. Denemarken besliste vorige maand zelfs om AstraZeneca uit zijn vaccinatiestrategie te verwijderen.

Duitsland daarentegen liet gisteren weten dat Duitsers vanaf 18 jaar het AstraZeneca-vaccin mogen krijgen. Tot nu werden alleen Duitsers boven 60 jaar gevaccineerd met AstraZeneca.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud