'Geen beslissing over Griekenland voor oktober'

Antonis Samaras (L) en Jean-Claude Juncker. (foto epa)

Er zal voor oktober geen beslissing komen over de storting aan Griekenland van een volgende schijf van 31,5 miljard euro uit het tweede reddingsplan. Dat heeft Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurogroep, gezegd. Juncker had vandaag een ontmoeting met de Griekse premier Antonis Samaras. Het is nu duidelijk dat de moeilijke politieke beslissing over wat er moet gebeuren met Griekenland, vooruit wordt geschoven.

'Ik zeg niet dat er nooit een derde reddingsplan zal komen, maar ik ben er momenteel geen pleitbezorger van', zei Juncker na de ontmoeting met Samaras. 'De bal ligt in het Griekse kamp, Griekenland moet de laatste kans grijpen.' Griekenland moet de hervormingen en besparingen die het aan zijn Europese collega's beloofde, zonder dralen blijven uitvoeren. Juncker voegde er nog aan toe 'totaal gekant te zijn tegen een uitstap van Griekenland uit de eurozone'.

Samaras hoopt wat respijt uit de brand te kunnen redden en wat meer tijd te krijgen, met het argument dat de Griek al fors inboette en dat de economie moet kunnen herpakken. Na het gesprek met Juncker stelde hij dat de Griekse regering 'binnen enkele weken' een nieuw besparingsprogramma zal goedkeuren. Hij bepleit echter uitstel tot 2016 in plaats van 2014 om de uitgaven met 11,5 miljard euro terug te dringen.

Dezer dagen wordt er gependeld tussen Europese hoofdsteden in voorbereiding van een beslissing wat er met Griekenland moet gebeuren. Een extra reddingsplan? Een nieuwe schuldherschikking? In verschillende Europese landen wordt het voor de regeringsleiders - de Duitse kanselier Angela Merkel bij uitstek - bijzonder moeilijk om nieuwe hulp aan Griekenland bij hun bevolking uitgelegd te krijgen. Morgen ziet Merkel haar Franse evenknie, president François Hollande. In de dagen erna volgen gesprekken van Samaras met Merkel en met Hollande.

Nu al is duidelijk dat Griekenland achterop zit op het hervormingsschema en het schuldbeheer er ook niet duurzaam verbetert. De officiële bevestiging van die situatie moet komen van een team van de troïka van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds dat begin september naar Griekenland trekt. 

In elk geval werd geen beslissing verwacht tot ongeveer half september, vooraleer er een rapport is van de troïka. Juncker schuift de deadline nu al naar oktober.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud