‘Geen druk op Portugal'

De Portugese premier José Socrates probeert mediaberichten over druk op zijn land te weerleggen - Foto AFP

Zowel de Europese Commissie als de Portugese regering ontkennen dat er druk op het land wordt uitgeoefend om, in navolging van Ierland, noodhulp te vragen. Ook de Spaanse regering ontkent stellig dat er een financieel reddingsplan zal nodig zijn voor het land. Eerder doken in verschillende media berichten op in die zin.

Het scenario dat werd uitgetekend in de media, onder meer Financial Times Deutschland, ging ervan uit dat de ECB en de eurolanden wilden dat Portugal internationale steun zou vragen om zijn schulden onder controle te krijgen. Op die manier zou een besmetting van het grotere Spanje moeten vermeden worden.

De Europese Commissie wijst die berichten nu echter van de hand. 'We hebben geen weet van druk op Portugal', klinkt het bij Commissiewoordvoerder Amadeu Altafaj. 'Portugal neemt de juiste budgettaire beslissingen om het vertrouwen in de Portugese economie op te krikken.' Hetzelfde geluid valt te rapen bij een woordvoerder van de Portugese premier José Socrates.

Ook de Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero gaat in het verweer tegen toenemende mediaberichten over het overslaan van de Europese schuldcrisis op zijn land. 'Zij die op de korte termijn inzetten op Spanje, vergissen zich', zei hij vrijdag op de Catalaanse radio RAC1. 'Er is geen enkel scenario waarin sprake is van een redding van Spanje.'

Begroting Portugal

Ondertussen heeft het Portugese parlement vrijdag definitief zijn goedkeuring gegeven aan de begroting 2011, waarin forse bezuinigingsmaatregelen zijn opgenomen om het begrotingstekort terug te dringen. De regerende socalisten keurden de plannen goed, terwijl de centrumrechtse oppositie zich onthield.

'Vanaf vandaag is de begroting goedgekeurd. We moeten vanaf nu alles in het werk stellen om de noodzakelijke omstandigheden te creëren om ze uit te voeren', zei minister van Financiën Fernando Teixeira dos Santos.

De doelstelling is om het begrotingstekort van 7,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar terug te dringen tot 4,6 procent eind 2011. Daartoe moeten de ambtenaren loon inleveren, stijgt de btw naar 23 procent en worden de pensioenen bevroren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud