'Geen geld, maar tijd'

Angela Merkel en haar Griekse collega, Antonis Samaras. (Foto: Reuters)

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat de Grieken in de eurozone blijven, maar dringt er op aan dat ze hun beloftes nakomen. Dat zei ze op een gezamenlijke persconferentie met de Griekse premier Antonis Samaras. De Griek onderstreepte dat zijn land niet zozeer extra geld wil, maar 'tijd om te ademen'.

Merkel herhaalde dat ze de Grieken naar 'het licht aan het einde van de tunnel' wil sleuren en een 'nieuwe start' wil tussen Berlijn en Athene. Maar op toegiften moet Griekenland voorlopig niet rekenen. Toch niet voor het rapport van de trojka verschijnt.

Net als de Franse president François Hollande, met wie Merkel donderdag rond de tafel zat, wil ze eerst de inschatting van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van de Helleense economie afwachten. De experts van de geldschieters vliegen in september naar Griekenland om te kijken hoe het staat met de beloofde besparingen.

Tot dan hoeft Antonis Samaras dus niet op de extra 'ademruimte' rekenen waar hij om vroeg. Aan de zijde van Merkel herhaalde de Griekse premier nog eens dat de Grieken 'niet om meer geld vragen, maar om tijd om te ademen'.

Hoewel de Griekse hervormingen enorm veel vertraging opliepen, zei Samaras dat hij er vertrouwen in heeft dat trojka de inspanningen van zijn regering naar waarde zal schatten. De premier zei ook dat 'Griekenland een kans om te groeien nodig heeft'. 'We zijn een trots volk', aldus Samaras. 'We willen niet van geleend geld leven.'

Van Rompuy

Na het onderonsje tussen Merkel en Samaras komt de Europese pendeldiplomatie pas echt op dreef. Op 28 augustus ontmoet Europees president Herman Van Rompuy de Spaanse premier Mariano Rajoy. Beiden zullen ongetwijfeld spreken over een nieuw reddingsprogramma voor Spanje, dat mogelijk de vorm aanneemt van het opkopen van staatspapier.

En op 6 september heeft de Duitse bondskanselier een werklunch met de conservatieve Spaanse eerste minister. De week voordien, op 29 augustus, ontvangt Merkel de Italiaanse premier Mario Monti.

Nog op de drukke crisisagenda: 6 september dag komen ook de bestuurders van de Europese Centrale Bank bijeen. Alle ogen zijn gericht op wat Frankfurt precies uit zijn mouw zal schudden om de rente in de zwakke eurolanden te drukken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud