Geen sorry voor foute video von der Leyen

©REUTERS

Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen relativeert een videoboodschap waarin ze haar steun betuigt aan de centrumrechtse Kroatische regeringspartij HDZ in de aanloop naar de verkiezingen van afgelopen zondag als een 'onopzettelijke vergissing die vermeden moet worden in de toekomst'.

Von de Leyen herhaalt in de videoboodschap, waaraan tal van leiders uit de centrumrechtse Europese Volkspartij EVP deelnemen, de verkiezingsleuze van de partij van huidig premier Andrej Plenkovic: 'Sigurna Hrvatska' of veilig Kroatië. Plenkovic won overigens zondag de Kroatische verkiezingen makkelijker dan verwacht.

De video riep in de Brusselse Europese bubbel onmiddellijk massa's vragen en kritiek op. Commissieleden zijn gebonden door een gedragscode. Die bepaalt dat eurocommissarissen 'zich onthouden van publieke verklaringen of interventies ten behoeve van een politieke partij waar ze deel van uitmaken'. De enige uitzondering op die regel geldt als de betrokken commissaris zelf deelneemt aan verkiezingen. In dat geval moet hij tijdelijk zijn activiteiten als Commissielid op een laag pitje zetten.

In de video komt von der Leyen in beeld als Europees Commissievoorzitster. Haar boodschap is gefilmd in de Berlaymont, het gebouw van de Commissie waar ze niet alleen werkt maar ook woont. Volgens de Commissiewoordvoerder was het 'een fout' dat de Berlaymont en de functie van von der Leyen werden getoond. De Duitse Commissievoorzitster sprak 'in eigen naam'. De Commissie weigert zich evenwel te verontschuldigen voor het amalgaam dat in de video gecreëerd werd en ziet geen risico's voor de geloofwaardigheid van von der Leyen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud