Advertentie
Advertentie

Gehavende Steinbrück laaft zich aan SPD-congres

©REUTERS

De Duitse oppositieleider Peer Steinbrück heeft het congres van zijn SPD in Augsburg moeiteloos overleefd. Zijn brokkenparcours van de voorbije weken lijkt nog niemand hem kwalijk te nemen.

‘Ik wil bondskanselier van Duitsland worden.’ Veel verder dan die eerste zin kwam Peer Steinbrück vanochtend niet tijdens zijn toespraak op het partijcongres van zijn sociaal-democratische SPD in Augsburg. Een minutenlang ovatie van de partijleden de veelgeplaagde ‘Kanzlerkandidat’ het spreken onmogelijk.

Achterstand

Er werd gespannen uitgekeken naar de toespraak van de 66-jarige Steinbrück. Zijn achterstand in de peilingen op aartsrivaal en zittend bondskanselier Angela Merkel is de afgelopen weken enorm opgelopen en zijn partij doet het in de opiniepeilingen buitengewoon slecht.

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden zou Steinbrücks SPD op amper 26 procent van de Duitse stemmen kunnen rekenen. Merkels christen-democratische CDU zou 41 procent halen en samen met de liberale FDP aan de macht blijven. Andere peilingen tonen aan dat amper 19 procent van de Duitsers zich iets kan voorstellen bij Steinbrück als bondskanselier, tegenover 57 procent voor Merkel. Die laatste profiteert van de grote steun van het Duitse electoraat voor haar standpunten in de eurocrisis.

Uithalen

Het SPD-congres nam hem al die tegenslag gisteren niet kwalijk, maar beloonde hem op lange applaussessies. Steinbrück oogste veel bijval voor zijn forse uithalen naar de zittende federale Duitse regering. ‘De huidige regering kan noch produceren noch leveren. Want niet alles in Duitsland gaat zo goed. De regering maakt zich daarmee schuldig aan etikettenfraude’, flumineerde Steinbrück om te concluderen ‘Geen fraai resultaat, mevrouw Merkel’.

Minimumloon

De SPD-topman hekelt vooral het sociaal-economische beleid van Merkel. Hij wees daarbij vooral op de 7 miljoen Duitsers die een nettoloon hebben van minder dan 8,50 euro per uur. 800.000 daarvan moeten het zelfs doen met minder dan 6 euro per uur. Steinbrück belooft dan een wettelijk vastgelegd minimumloon van 8,50 euro Verder zou het hoogste tarief voor de inkomstenbelasting worden verhoogd tot 49 procent, en dat vanaf een jaarlonen boven 100.000 euro.

Ook de financiële markten krijgen ervan langs van Steinbrück. Hij pleitte zondag voor ‘het aan banden leggen of verbieden’ van derivaten, nakes short selling en speculeren op voedselprijzen. De leden van de SPD keurden vervolgens unaniem het programma goed voor de Bondsdagverkiezingen in september.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud