Geldkraan dicht voor extreemrechtse Grieken

De Griekse extreemrechtse en zelfs neonazistische partij Gouden Dageraad raakt haar overheidstoelage kwijt. Foto: Louisa Gouliamaki. ©AFP

De Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad raakt haar overheidstoelage kwijt. Het parlement in Athene stemde dinsdagavond laat met een grote meerderheid voor een wet die daarvoor zorgt. In de ogen van de regering vormt Gouden Dageraad een 'criminele neonazibende' die hard moet worden aangepakt.

Parlementsleden van de partij worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie die onder meer geweld heeft gebuikt tegen immigranten en linkse burgers.

Het onderzoek van justitie kwam in een stroomversnelling na de moord op de linkse Griekse rapper Pavlos Fyssas (34). Hij werd in september doodgestoken door een vermoedelijke aanhanger van Gouden Dageraad.

Korte tijd later deed de politie invallen bij de partij en werden zes parlementsleden van Gouden Dageraad aangehouden, onder wie leider Nikolaos Michaloliakos. Drie van hen zijn inmiddels op vrije voeten, in afwachting van hun proces.

Michaloliakos en twee anderen zitten nog gevangen. Het parlement heeft vorige week de onschendbaarheid van de zes politici opgeheven, zodat ze vervolgd kunnen worden.

'Griekenland voor de Grieken'

De Gouden Dageraad zit sinds 2012 in het parlement en heeft daar momenteel 18 van de 300 zetels. De partij gebruikt symbolen die doen denken aan hakenkruisen en heeft als belangrijkste slogan 'Griekenland voor de Grieken'.

Gouden Dageraad wil onder meer het land ontdoen van immigranten en landmijnen langs de grenzen leggen zodat buitenlanders niet meer naar binnen kunnen.

Overigens draait de wet die het parlement heeft aangenomen niet specifiek om de extreemrechtse partij. In de wetstekst staat dat politieke partijen voortaan hun subsidie verliezen als hun partijleider of tien procent van de parlementsleden verdacht wordt van terrorisme of lidmaatschap van een criminele organisatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud