Gele hesjes maken gewelddadige rentree in Frankrijk

In Montpellier staken de gele hesjes een politiewagen in brand. ©AFP

De 'gele hesjes' maken na de vakantie hun 'rentree' in Frankrijk. In Montpellier kwam het tot gewelddadige incidenten.

De leiders van de zogeheten 'Gele Hesjes' proberen hun actiebeweging nieuw leven in te blazen. Tijdens de zomer is slechts sporadisch gedemonstreerd, terwijl in november vorig jaar nog honderdduizenden mensen meededen aan de protesten. Zij waren boos over het beleid van de regering.

Enkele duizenden gele hesjes hebben voor hun 'rentree' gemanifesteerd in verschillende grote steden. Volgens de politie demonstreerden in Montpellier, in het zuiden van het land, 1.500 gele hesjes, volgens de manifestanten 3.000. Het kwam tot incidenten in het centrum, waar toeristen en inwoners ook verwikkeld raakten in het treffen tussen betogers en politie. De politie zette traangas in. Een winkelstraat in het centrum werd in dikke rook gehuld nadat een politievoertuig in brand was gestoken. Meerdere winkels werden gevandaliseerd.

Ook in Rouen, in het noorden van Frankrijk, kwam het tot treffen tussen gele hesjes en de politie. De betogers kregen er de steun van de vakbond CGT. In Toulouse, in het zuidwesten, trokken meerdere honderden gele hesjes door de straten, in Rijsel (noorden) waren het er volgens de politie zowat 650 en volgens de gele hesjes zelf 1.500. Daar ging het er gemoedelijker aan toe.

In Parijs betoogden volgens de poltie ongeveer achthonderd mensen. Enkele tientallen manifestanten probeerden te verzamelen op de Champs-Elysées, waar betogingen verboden blijven. 89 betogers in Parijs werden opgepakt.

Een Belgische journalist van het magazine Wilfried, Nicolas Lahaut, werd in Parijs naar eigen zeggen 'op willekeurige wijze en zonder legitieme reden' geverbaliseerd. 'Ik heb mijn perskaart meermaals getoond, maar dat heeft niet geholpen', hekelt hij op Facebook. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud