Advertentie
Advertentie

Gele hesjes opnieuw op straat in Parijs en Straatsburg

Gele hesjes in Parijs. ©EPA

Ook na de toegevingen van president Emmanuel Macron, zijn zaterdag in Frankrijk gele hesjes op straat gekomen. Er werden volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken in totaal 23.600 manifestanten geteld.

In Parijs vinden twee protestmarsen plaats en in Straatsburg zijn volgens de nieuwszender BFMTV ongeveer 2.000 mensen samengekomen om te protesteren tegen 'de presidentiële blabla'.

In die laatste stad moesten de ordediensten verhinderen dat de manifestanten optrokken naar het Europees Parlement. De gele hesjes gaan door met hun acties ondanks toegevingen van president Emmanuel Macron.

In Parijs krijgen de gele hesjes zaterdag het gezelschap van de rode hesjes van de vakbond CGT. De actievoerders houden in de hoofdstad ook halt bij verschillende gebouwen van mediabedrijven. Zo willen ze een 'eerlijke behandeling in de media' afdwingen, meldt BFMTV.

In Straatsburg was opgeroepen tot een internationaal protest. Volgens lokale media zijn er ook Belgen en Duitsers naar de hoofdstad van de Elzas afgezakt. De ordediensten moesten zaterdagnamidag de weg versperren naar het Europees Parlement. Betogers gooiden met stenen en flessen, de ordediensten antwoordden met traangasgranaten. Zeker 42 personen werden opgepakt. Aan de kant van de ordetroepen en de demonstranten vielen telkens drie gewonden.

De gele hesjes protesteren al sinds november tegen het beleid van de Franse regering. President Macron had donderdag in een toespraak nog enkele toezeggingen gedaan. Zo beloofde hij werk te maken van een verlaging van de inkomstenbelastingen en van een verhoging van de laagste pensioenen.

Maar de betogers van zaterdag zijn niet onder de indruk van de woorden van Macron. Pascal Hartman, een 58-jarige manifestant in Straatsburg, stelt dat het staatshoofd zich schuldig heeft gemaakt aan te veel 'blabla'. 'Dat heeft me opnieuw gemotiveerd', aldus de actievoerder, die met vervroegd pensioen is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud