Advertentie

Gele hesjes zorgen voor incidenten in Parijs

©AFP

Zaterdag kwamen in Frankrijk 27.900 manifestanten op straat voor de 23ste mobilisatiedag van de 'gele hesjes"'. In Parijs, waar zo'n 9.000 betogers aanwezig waren, braken rellen uit en moest de politie massaal ingrijpen.

In gans Frankrijk waren meer dan 60.000 politieagenten en gendarmes op de been gebracht. De gele hesjes hadden zaterdag in Parijs een nieuw 'ultimatum' voor president Emmanuel Macron, aan het slot van een week die werd gedomineerd door de brand in de Notre-Dame kathedraal.

Tijdens de manifestaties voerde de politie meerdere charges uit en werd traangas gebruikt tegen manifestanten langs een van de grote centrumlanen tussen de Place de la Bastille en Place de la République. Voor Emmanuel Gréogire, eerste adjunct van de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo, is het welletjes geweest. 'Het is tijd dat het geweld ophoudt', zei hij zaterdagmiddag. 'De inwoners hebben er meer dan genoeg van.' Volgens hem hebben de gele hesjes zaterdag opnieuw veel schade berokkend in de Franse hoofdstad.

Gewelddadig

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, zei al te verwachten dat de manifestaties van de gele hesjes gewelddadig zouden verlopen. Daarom zette hij overal in Frankrijk 60.000 agenten in met ‘duidelijke bevelen’: alle verboden samenscholingen snel uit elkaar drijven.

Castaner volgt samen met president Emmanuel Macron de situatie op. Castaner vreesde de aanwezigheid van ‘casseurs’, relschoppers die uit zijn op het vernielen van gebouwen. ‘Ze hebben afgesproken in verschillende steden, in Toulouse, in Montpellier, in Bordeaux maar vooral in Parijs. Hun doel is duidelijk: een herhaling van 16 maart.’

Die dag trokken manifestanten een spoor van vernieling door de Champs-Elysées en werden winkels en restaurants vernield en in brand gestoken. De gewelddadige manifestatie leidde tot het ontslag van de toenmalige prefect van de Franse hoofdstad.

In Parijs mocht de voorbije weken al niet betoogd worden op de Champs-Elysées. Nu is er vanwege de brand ook een verboden zone rond de Notre-Dame ingesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud