Gematigde Basken omarmen confederalisme

De Baskische premier, Iñigo Urkullu (links), tijdens de viering van de Baskische feestdag. ©AFP

De Baskische regeringspartij PNV sluit eenzijdige onafhankelijkheidsverklaringen voortaan uit. 'We willen stapje voor stapje evolueren naar meer soevereiniteit', zegt Iñigo Urkullu, de gematigde Baskische premier. Het confederalisme moet dat opstapje worden naar het uiteindelijke doel: Baskenland omvormen tot een natie in Europa.

Maakt de N-VA school in Europa? De partij lijkt toch alvast medestanders gevonden te hebben in het Baskenland. Want de PNV, de gematigde Baskische regeringspartij, omarmt het confederalisme. Dat bleek zondag op Aberri Eguna, de Baskische feestdag.

De PNV blies op paasdag met haar aanhangers verzamelen in Bilbao. 'We willen nog steeds dat Baskenland, samen met Navarra en de Baskische provincies in Frankrijk, een natie gaat vormen in Europa', zei PNV-kopstuk en Baskisch premier Iñigo Urkullu.

Onafhankelijkheid

Maar die doelstelling valt volgens Urkullu niet te bereiken door eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen zoals de Catalanen en de radicalere nationalisten in Baskenland willen doen. 'Ook het federalisme dat de socialistische PSOE voorstaat, zal ons niet naar ons doel brengen', klonk het.

De PNV kiest ervoor stapje voor stapje te evolueren naar meer soevereiniteit. 'We willen daarover debatteren, onderhandelen, akkoorden sluiten. We zijn voorstander van een confederaal model', verduidelijkte Urkullu. 'Daarvoor is wel een grondwetswijziging nodig.'

Alliantie

De gematigde Basken pleiten er ook voor een alliantie met Spanje te sluiten, waardoor Baskenland rechtstreeks vertegenwoordigd zou kunnen zijn in beslissingsorganen op Europees niveau. 

'Maar die rechtstreekse vertegenwoordiging blijft wel een tussenstap. We blijven ernaar streven Baskenland om te vormen tot een natie in Europa. Estland en Kroatië hebben ons dat al voorgedaan. Schotland, Catalonië en Vlaanderen zijn daarvoor vragende partij', voegde Urkullu eraan toe.

Euskadi

Reacties op het plan van de PNV bleven niet uit. Vooral de radicalere nationalisten in Baskenland lieten van zich horen. Zij schoten het voorstel af en hamerden erop dat Euskadi, zoals de Basken hun regio noemen, zo snel mogelijk onafhankelijk moet worden.

De conservatieve PP van Spaans premier Mariano Rajoy sprak zich nog niet uit over het confederale plan van de PNV. Tijdens een debat over de Catalaanse wens om een onafhankelijkheidsreferendum te organiseren liet Rajoy begin deze maand wel verstaan bereid te zijn om te praten over een grondwetswijziging om bepaalde regio's wat meer autonomie te geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud