Genua: Salvini wijst Europa met de vinger

Matteo Salvini vindt dat de Europese begrotingsregels zijn land ervan weerhouden voldoende te investeren in veilige infrastructuur. ©AFP

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken insinueert dat het Europese begrotingskeurslijf mee verantwoordelijk is voor het instorten van een 50 jaar oud viaduct in Genua.

De ramp in Genua toont het belang van doorgedreven investeringen in Italië, aldus Matteo Salvini dinsdagavond. Hij vraagt zich af of zijn land de Europese begrotingseisen wel nog moet naleven.

'Als externe beperkingen ons ervan weerhouden genoeg uit te geven voor veilige wegen en scholen, dan moet je je toch afvragen of het nog zin heeft die regels te volgen', aldus Salvini. 'Er kan geen trade-off (afweging) zijn tussen begrotingsregels en de veiligheid van de Italianen', zegt de leider van de Lega, insinuerend dat 'Brussel' levens op het spel heeft gezet.

Er kan geen 'trade-off' zijn tussen begrotingsregels en de veiligheid van de Italianen.
Matteo Salvini
Italiaans minister van Binnenlandse Zaken

De tragedie komt net op een moment dat de anti-establishmentregering van premier Giuseppe Conte volop bezig is met de begroting voor 2019. De onderhandelingen verlopen in een erg gespannen sfeer die de markten nerveus maakt. Hoewel de minister van Economie Giovanni Tria ferm zegt dat hij de Europese begrotingsregels wil naleven, roept onder andere vicepremier Salvini op vooral de verkiezingsbeloftes na te komen en het geld te laten rollen.

De regering van de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging en de antimigratiepartij Lega heeft al geprobeerd bepaalde uitgaven buiten het Europese keurslijf te houden. Salvini benadrukte dinsdag dat hij de tragedie in Genua zal gebruiken om nog eens zijn punt te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud