Georkestreerd salvo westerse sancties tegen Wit-Rusland

De Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja peperde de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, waaronder Sophie Wilmès, maandag in dat 'Wit-Rusland geen Noord-Korea mag worden'. ©EPA

De Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada leggen het regime van Aleksandr Loekasjenko de duimschroeven aan met een bijtende reeks sancties.

Het Westen is niet van plan de kaping van een Ryanairvlucht en de opsluiting en foltering van een journalist ongestraft te laten. In een gezamenlijke verklaring maandag beloven de regeringen van de VS, Canada en het VK én de Europese diplomatieke dienst het regime in Wit-Rusland de rekening te presenteren voor het 'schaamteloos negeren van internationale verplichtingen'. De vier eisen ook dat Minsk stopt met het vervolgen van de eigen bevolking.

De gecoördineerde westerse actie leidde maandag tot een salvo van sancties. Die waren specifiek gericht tegen personen en instellingen die een hand hebben in de onderdrukking van het Wit-Russische protest of het regime financieel op de been houden. Die medestanders van Loekasjenko krijgen een inreisverbod opgelegd en/of hun bankrekeningen en andere bezittingen in Europa worden bevroren.

Europa

De Europese ministers van Buitenlandse zaken voegden maandag 78 personen en 8 bedrijven en organisaties aan de bestaande zwarte lijst toe. De Europese sanctielijst dikt daarmee aan tot 166 personen en 15 entiteiten, waaronder openbare aanklagers, speciale politie-stoottroepen en Loekasjenko zelf. Net als de VS neemt Europa nu ook politici, militairen en topambtenaren op in de zwarte lijst, bijvoorbeeld minister van Defensie Viktor Khrenin en de opperbevelhebber van de Wit-Russische luchtmacht Igor Golub.

Ook een aantal prominente zakenlui worden geviseerd. Een ervan is de Russische zakenman en investeerder Mikhail Gutseriev. Diens bedrijf Safmar is een belangrijke aandeelhouder in het Russische staatoliebedrijf Rosneft en controleert ook de elektronicaketens M.Video en Eldorado. Gutseriev geldt als een oude vriend van Loekasjenko en is eigenaar van een stikstofmijn en fabriek in Wit-Rusland.

Sancties die pijn doen

Het protest in Wit-Rusland zwol aan nadat Loekasjenko de verkiezingen vervalste in augustus van vorig jaar en zichzelf opnieuw uitriep tot president. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja die Wit-Rusland ontvluchtte is samen met haar onthaalland Litouwen dé topadvocate voor het democratisch verzet. Op de vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse zaken, maandag in Luxemburg, was ze de hoge gast waarmee iedereen op de foto wilde, onder meer Belgische buitenlandminister Sophie Wilmès. 'Er moet een einde maken aan de situatie in mijn land. Het mag niet worden zoals Noord-Korea.' beklemtoonde ze.

Er moet een einde maken aan de situatie in mijn land. Het mag niet worden zoals Noord-Korea.
Svetlana Tichanovskaja
Oppositieleidster Wit-Rusland

Ruime overeenstemming is er in Europa ook over een batterij economische sancties, die Loekasjenko in zijn portefeuille moeten raken. De Unie selecteerde zeven sectoren die Wit-Rusland op droog zaad moeten zetten, waaronder de zeer belangrijke potasindustrie voor de vervaardiging van meststoffen, olie en financiële diensten.

Alleen blijkt het moeilijk om die sancties juridisch dicht te spijkeren. De Europese leiders gaan die sancties donderdag op de Europese top politiek goedkeuren. De formele bevestiging is voor binnenkort, gaf EU-Buitenlandchef Josep Borrell toe na afloop van het EU-overleg. Europa vaardigde eerder al een verbod uit voor Wit-Russische luchtvaartmaatschappijen om het Europese luchtruim te betreden. Europese vliegmaatschappijen worden gevraagd Wit-Rusland te vermijden.

Rusland

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken verlengden maandag ook de sancties tegen Rusland. Die strafmaatregelen kwamen er na de illegale annexatie van het schiereiland de Krim in Oekraïne in 2014. De sancties blijven nog zeker een jaar, tot en met 23 juni 2022 van kracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud