Geschil over loon leerkrachten stort Portugal in politieke crisis

De Portugese premier António Costa kondigde vrijdag het ontslag van zijn regering aan. ©REUTERS

Het socialistische minderheidskabinet stapt op als het parlement voor een loonsverhoging voor leerkrachten stemt. 'Die maatregel is sociaal onrechtvaardig en financieel niet haalbaar', stelt premier António Costa.

Het Iberische schiereiland lijkt wel in de ban van vervroegde verkiezingen. Afgelopen weekend kozen de Spanjaarden al een nieuw nationaal parlement. De kans is niet onbestaande dat de Portugezen dat voorbeeld weldra volgen.

Na urenlang crisisberaad besliste de Portugese premier António Costa vrijdag immers het voorbestaan van zijn minderheidskabinet te verbinden aan een stemming over een loonsverhoging voor leerkrachten in het parlement.

'Als het parlement die maatregel definitief goedkeurt, stapt de regering op. Die maatregel is financieel niet haalbaar en is sociaal onrechtvaardig', stelde de leider van de PS vrijdag na spoedoverleg met zijn regering en de Portugese president.

Op dieet

Op het hoogtepunt van de Portugese economische en schuldencrisis ging het Zuid-Europese land op een zwaar dieet. Ook ambtenaren, leerkrachten incluis, moesten de broeksriem aanhalen. Tussen 2005 en 2007 én tussen 2011 en 2017 bleven hun lonen bevroren.

Als het parlement die maatregel definitief goedkeurt, stapt de regering op. Die maatregel is financieel niet haalbaar en is sociaal onrechtvaardig.
António Costa
Portugese premier

Omdat de Portugese economie de voorbije kwartalen weer met positieve groeicijfers kon uitpakken, kwam de regering onder druk te staan om de begrotingsteugels wat te vieren. Leerkrachten, verpleegkundigen, agenten en gevangenispersoneel legden de afgelopen maanden het werk neer om een hoger loon en betere arbeidsomstandigheden af te dwingen.

De ploeg-Costa hield tot nu toe het been stijf. Onder aanvoering van Mário Centeno, de Portugese minister van Financiën én de voorzitter van de Eurogroep, is ze vastbesloten het uitgestippelde begrotingspad te blijven bewandelen.

Begrotingsoverschot

Eind vorig jaar kampte Lissabon nog met een begrotingstekort van 0,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit jaar moet dat zakken tot 0,2 procent zodat Portugal in 2020 kan uitpakken met een begrotingsoverschot.

0,2 procent
begrotingstekort
Dit jaar moet het Portugese begrotingstekort zakken tot 0,2 procent zodat Portugal in 2020 kan uitpakken met een begrotingsoverschot.

Maar dat traject dreigt nu in het gedrang te komen omdat de centrumrechtse oppositie donderdag, met steun van de communisten en het radicaal-linkse Bloco de Esquerda, voor een loonsverhoging voor leerkrachten stemde in de parlementscommissie Onderwijs. Op die manier zouden de leerkrachten de loonsverhoging die ze misliepen tijdens de crisisjaren, recupereren.

Aan de maatregel hangt volgens Costa en Centeno een prijskaartje van 800 miljoen euro per jaar. Voor de loonsverhoging van kracht kan worden, moet het hele parlement zich er nog over buigen.

Stembusslag

Als een meerderheid van dat parlement zich ook achter de loonsverhoging voor de leerkrachten schaart, zit Portugal dus zonder regering. 'De internationale geloofwaardigheid van ons land staat op het spel', waarschuwde Costa vrijdag.

De internationale geloofwaardigheid van ons land staat op het spel.
António Costa
Portugese premier

De premier legt de bal dus in het kamp van de centrumrechtse partijen en van de communisten en radicaal-links, twee partijen die hem de voorbije 3,5 jaar gedoogsteun verleenden. Als zij niet op hun stappen terugkeren, zijn zij verantwoordelijk voor de val van de regering en een periode van politieke instabiliteit in het land, luidde de onderliggende boodschap van Costa.

Een nationale stembusslag staat dit jaar sowieso op de agenda in Portugal. Normaal vindt die op 6 oktober plaats. In de peilingen liggen de socialisten op kop. Ze zouden evenwel niet voldoende steun krijgen om de volgende vier jaar alleen te besturen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud