live

Gevonden Syrisch paspoort was van vluchteling

Terroristen maakten vrijdagavond op verschillende plaatsen in Parijs, waaronder de concertzaal Bataclan en een restaurant, 128 slachtoffers, waaronder 2 Belgen. De terreurgroep IS eist de aanslagen op.
 • Beste lezers, we zetten nu een punt achter onze live verslaggeving over de aanslagen in Parijs. Morgen zondag zijn we vanaf 8 uur weer paraat. Goede nacht en tot morgen.

 • Bands geven er de brui aan

  De Amerikaanse rockband Foo Fighters heeft de laatste concerten van zijn Europese tournee afgezegd na de aanslagen in Parijs. ‘In het licht van dit zinloze geweld, het sluiten van grenzen en internationaal rouwen, kunnen we nu niet verder gaan’, aldus de band. Foo Fighters zou nog optreden in Turijn, Parijs, Lyon en Barcelona.

  De Ierse rockband U2 had eerder twee concerten in Parijs geannuleerd. Bono en zijn groep moesten zaterdag en zondag optreden in de Franse hoofdstad. Ze kwamen wel hun medeleven betuigen voor de zaal Bataclan.

  De Californische band Eagles of Metal Death, tijdens wiens concert de aanslag in Bataclan plaatsvond, keren zondag terug naar de Verenigde Staten. Zij kwamen heelhuids uit de aanslag, maar een technicus die hen begeleidde, kwam om.

 • Hollande niet op G20-top

  François Hollande haakt af voor de G20-top die zondag begint in het Turkse Antalya. Hij laat zich vervangen door minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. De Amerikaanse president Barack Obama is onderweg naar Turkije. Zijn ambtsgenoten Dilma Rousseff van Brazilië en Xi Jinping van China zijn reeds ter plaatse. De Russische president Vladimir Poetin wordt binnenkort verwacht.

 • Dodentol stijgt tot 129

  De balans van de terreur van vrijdagavond in Parijs is opgelopen tot 129 doden en 352 gewonden, waarvan er 99 in kritieke toestand verkeren. Zeven terroristen - en niet acht zoals tot dusver werd aangenomen - die in drie ploegen werkten, hebben hun misdaden ook niet overleefd. Zes van hen lieten zichzelf ontploffen, aldus de Parijse procureur François Molins. Op de plaatsen waar de aanslagen werden gepleegd, werden honderden kogelhulzen teruggevonden, hoofdzakelijk van het kaliber 7,62 mm.

 • Polen grijpt aanslagen aan om vluchtelingen te weigeren

  Poolse beleidsmakers hebben zaterdag de terreuraanslagen in Parijs aangegrepen om het Europees vluchtelingenbeleid nogmaals op de korrel te nemen. Duitsland had de partners nochtans expliciet gevraagd geen verbanden proberen te leggen tussen enerzijds de strijd tegen het terrorisme en anderzijds de vluchtelingencrisis.

  De toekomstige minister voor Europese aangelegenheden (hij legt maandag de eed af, red.), Konrad Szymanski, zei dat de Poolse regering geen Europese quota voor het spreiden van de vluchtelingenstroom zal accepteren. Polen zit vol, luidde het.

  'Gezien de tragische gebeurtenissen in Parijs zien wij geen politieke mogelijkheden om het (Europees spreidings-)plan uit te voeren', zei Szymanski. Ook de andere Visegradlanden (Hongarije, Tsjechië en Slovakije) een Roemenië hebben al duidelijk gemaakt dat zij de opvang van vluchtelingen, in het bijzonder van moslims, op hun grondgebied niet zien zitten.

 • Klimaatconferentie Parijs gaat gewoon door

  De grote klimaatconferentie COP-21 in Parijs gaat, ondanks de aanslagenreeks van vrijdag in de Franse hoofdstad, gewoon door. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, zaterdag in Wenen gezegd.

  'COP21 moet plaatsvinden als antwoord op de dreiging van de globale opwarming', antwoordde de minister op de vraag of de conferentie door de terreuraanslagen op de helling is komen te staan. 'Er zullen wel verhoogde veiligheidsmaatregelen genomen worden'.

  COP21 start op 30 november met een top van meer dan honderd staats- en regeringsleiders. De conferentie, waaraan tienduizenden zullen deelnemen, duurt tot 11 december.

 • 'Mogelijk logistieke steun vanuit België'

  De daders van de aanslagen in Parijs hebben mogelijk België als uitvalsbasis gebruikt of logistieke steun gekregen vanuit ons land. Dat zei minister van Justitie Koen Geens in Het Journaal op één.

  Er zijn twee wagens met Belgische nummerplaat gelinkt aan de aanslagen. De wagens werden gezien in de buurt van plaatsen waar de aanslagen gebeurden, aldus de minister. Een grijze VW Polo werd opgemerkt voor de concertzaal Bataclan, waar de meeste slachtoffers vielen. 'Die wagen bleek een Belgische huurder te hebben en bij een Belgisch verhuurkantoor gehuurd te zijn. Het federaal parket heeft die persoon opgespoord', legt Geens uit.

  'De arrestaties in de late namiddag moeten daarmee in verband gebracht worden.'  De Belgische autoriteiten kenden de huurder via zijn broer. 'Er was een evidente angst dat er een connectie zou zijn met wat in Parijs gebeurd is. Het was bijna te toevallig om waar te zijn. Al weten we niet of die persoon effectief bij de aanslagen betrokken was. Voor zover we nu weten, is hij nog in leven.'

   Het valt niet uit te sluiten dat België als uitvalsbasis gebruikt is voor de aanslag. Er werd nog een tweede auto met Belgische nummerplaat aangetroffen in de buurt van het kerkhof Père Lachaise. Die wagen werd ook gezien in de buurt van het Parijse terras waar daders eerst toesloegen. 'Het zou kunnen dat er een zekere logistieke steun is geweest vanuit België', besluit de minister.

 • Drie arrestaties

  Bij de politie-operatie in Molenbeek zijn zaterdag drie personen opgepakt. Dat deelde het federaal parket mee op een persconferentie in Brussel. Volgens premier Charles Michel was een van de gearresteerden vrijdagavond aanwezig in Parijs, maar het federaal parket kon dat niet bevestigen.

 • 'Terrorist had ticket voor Frankrijk-Duitsland'

  Bij de aanslagen in Parijs hadden nog veel meer slachtoffers kunnen vallen. De terroristen in Parijs hadden blijkbaar ook de bedoeling een bom tot explosie te brengen in het Stade de France, waar vrijdagavond voor een vol huis de vriendschappelijke interland Frankrijk-Duitsland werd gespeeld.

  Volgens de krant Wall Street Journal (WSJ) was minstens één van de terroristen in het bezit van een toegangsticket voor de voetbalwedstrijd. Bij een veiligheidscontrole werd hem de toegang tot het stadion ontzegd, meldt de krant online. De WSJ baseert zich op een politieagent en een steward. Bij zijn poging om te vluchten, zou de man zijn explosievengordel tot ontploffing hebben gebracht.

 • Ook buitenlandse slachtoffers

  Volgens de jongste balans vielen bij de aanslagen in Parijs 128  doden. 300 mensen raakten gewond, van wie er 80 in kritieke toestand zijn. De meeste doden zijn Fransen, maar ook enkele buitenlanders lieten het leven. Dat er 2 Belgische slachtoffers zijn, was al bekend. Ook een Spanjaard, een Portugees, twee Roemenen, twee jonge Tunesiërs, een Brit en een Zweed zouden zijn omgekomen. Bij de gewonden zouden er dan weer verschillende Amerikanen zijn.

  De twee Belgen die om het leven kwamen, zijn afkomstig uit de provincie Luik. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is nog één Belg vermist in Parijs.

 • Om 19 uur persconferentie over Molenbeek

  Het federaal parket organiseert om 19 uur een persconferentie in verband met de aanslagen in Parijs en de politie-operatie in Molenbeek. Wellicht komen we dan meer te weten over de aanhoudingen die zijn verricht en over de link tussen België en de terreur in Parijs.

  In het Belgische Molenbeek zijn zwaarbewapende politiemensen bezig met huiszoekingen: https://t.co/24Lmn6FQ1X pic.twitter.com/oEgatUT5uX— NOS (@NOS) 14 november 2015

  Minister van Justitie Koen Geens zei aan de VRT dat de arrestaties in Molenbeek – van ‘meerdere personen’ – in verband staan met een grijze Polo die voor de zaal Bataclan in Parijs werd teruggevonden. Die wagen was in België gehuurd, volgens sommige bronnen door de broer van een Syriëstrijder uit Molenbeek. Verschillende getuigen zeiden dat de terroristen waren gearriveerd in een wagen met Belgische nummerplaat.

 • Maandag om 12 uur minuut stilte in heel Europa

  Alle Europeanen wordt gevraagd om maandag om 12 uur een minuut stilte in acht te nemen voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Dat schrijven de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie en de voorzitters van de Europese instellingen zaterdag in een gemeenschappelijke mededeling.

  De Europese leiders benadrukken dat ze diep geschokt zijn en in rouw na de terroristische aanslagen. 'Dit is een aanval tegen ons allemaal. We zullen deze dreiging samen het hoofd bieden met alle middelen die nodig zijn en met genadeloze vastberadenheid', schrijven ze.

  De 28 nationale leiders en de voorzitter van de Commissie, het Parlement en de Raad scharen zich achter Frankrijk en de Franse regering. De terroristen zullen enkel het omgekeerde bereiken van wat ze beogen: 'verdelen, angst veroorzaken en haat zaaien'.

  Alles wat op Europees niveau gedaan kan worden om Frankrijk veiliger te maken, zal worden gedaan. 'Vrijdag 13 november 2015 zal in Europa herinnerd worden als een Europese dag van rouw.'

 • Syrisch paspoort dader behoorde toe aan vluchteling

  Dichtbij het lichaam van een van de schutters die bij de aanslagen van vrijdagavond werd gedood, werd een Syrisch paspoort gevonden. Dat paspoort behoorde toe aan een vluchteling die in oktober via Griekenland Europa binnenkwam, vertelde een Griekse minister aan het persagentschap Reuters. De man in kwestie reisde via het eiland Leros  op 3 oktober en werd daar geïdentificeerd volgens de EU-regels.

  Dit zou kunnen betekenen dat een van de schutters samen met vluchtelingen Europa binnenkwam, maar voorzichtigheid is geboden. Syrische paspoorten zijn immers erg gegeerd bij diegenen die proberen Europa te bereiken. Het is nog niet bevestigd of de houder van het paspoort ook effectief een van de aanvallers was.

  Een andere aanvaller had een Egyptisch paspoort en een derde terrorist is geïdentificeerd op basis van vingerafdrukken. Het gaat om Fransman die aan het radicaliseren was en die in het oog werd gehouden.

   

 • Assad heeft kritiek op Parijs

  Terwijl de Arabische wereld overwegend vol afschuw en verontwaardiging reageert op de aanslagen in Parijs, slaat de Syrische president Assad een andere toon aan. De houding van Frankrijk in het Syrisch conflict heeft volgens hem bijgedragen tot de verspreiding van het terrorisme.

  Frankrijk neemt net als heel wat andere landen deel aan de internationale coalitie die IS bekampt in Syrië en Irak, en heeft Assad beschuldigd van oorlogsmisdaden tegen zijn eigen volk.

  ‘De verkeerde politiek die de westerse landen en in het bijzonder Frankrijk voeren in de regio, hebben bijgedragen tot de uitbreiding van het terrorisme’, zei Assad zaterdag tegen een Franse delegatie. ‘Frankrijk heeft (vrijdag) meegemaakt wat wij in Syrië beleven’.

  Assad spreekt met de pers na een vergadering met een Franse delegatie in Damascus. ©EPA

   

 • Huiszoeking in Molenbeek, 'een persoon opgepakt'

  Zwaarbewapende agenten van de federale politie zijn binnengevallen in twee of drie huizen in Molenbeek. Volgens VTM is er één persoon aangehouden na een huiszoeking. De Belgische veiligheidsdiensten nemen de informatie dat de daders rondreden in een auto met een Belgische nummerplaat zeer ernstig.

  Politie blokkeert een straat in Molenbeek. ©BELGA


 • Geen verband tussen TGV-ongeval en aanslagen

  In het Franse Eckwersheim, nabij Straatsburg, is zaterdagnamiddag een hogesnelheidstrein ontspoord tijdens een test. De trein vatte vuur en minstens zeven mensen zijn om het leven gekomen. Er zouden ook diverse gewonden gevallen zijn, maar hoeveel is niet bekend. Aan boord van de trein bevonden zich 49 technici. Er is geen verband tussen het ongeval met de trein en de aanslagen van vrijdagavond in Parijs. De ontsporing zou te wijten zijn aan overdreven snelheid.

 • Zwarte Seat

  In Frankrijk is een opsporingsbericht verspreid voor een zwarte Seat met nummer plaat GUT18053 die bij de aanslagen zou betrokken zijn.

  De politie maakt ook jacht op een Citroën Berlingo met aan boord ‘vier zwaarbewapende mannen’. Die wagen stormde rond het middaguur door een autowegentolstation op de A10 in Ablis, een plaatsje zo’n 65 kilometer ten zuidwesten van Paris. Of er hier een rechtstreeks verband is met de aanslagen in Parijs, is niet duidelijk.

  De Belgische veiligheidsdiensten werken op volle toeren om Belgische linken naar de aanslagen in Parijs te onderzoeken. Er wordt concreet onderzocht of een auto van daders met Belgische nummerplaat naar Molenbeek leidt.

 • #PrayForParis

  Op de sociale media zijn de aanslagen in Parijs het onderwerp van de dag. De meest courante hashtag is #PrayForParis. Volgens Twitter werden er in 10 uur tijd al 6,7 miljoen berichten met die hashtag gepost. Bij de aanslagen op Charlie Hebdo in januari werd dat volume pas na vijf dagen bereikt. Toen was de favoriete hashtag #JeSuisCharlie.

   

 • Belgische betrokkenheid?

  Er zou mogelijk een link bestaan tussen de aanslagen in Parijs van vrijdagavond en de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Volgens RTL zou in de wagen van één van de terroristen een parkeerticket uit Molenbeek zijn teruggevonden, al is dat nog niet bevestigd. Ook RTBF spreekt van Belgische betrokkenheid. We proberen één en ander bevestigd (of ontkend) te krijgen. 

 • Alarm op Schiphol na dreigtweet

  Op de Nederlandse luchthaven Schiphol is alarm geslagen na een dreigtweet voor een vertrekkende vlucht naar Parijs. Alle passagiers zijn van boord gehaald en het vliegtuig wordt doorzocht, zegt een woordvoerder van de Marechaussee. De vlucht AF1741 moest om 14.45 uur vertrekken. Vanaf 14.45 uur zijn er twee ambulances en een brandweerwagen naar Schiphol vertrokken. Het gaat om een toestel van Air France met bestemming de luchthaven Charles de Gaulle. 

 • Man speelt 'Imagine' van John Lennon aan Bataclan

  Zaterdagnamiddag aan de Bataclan in Parijs: 'Imagine'.

 • Lichaam vermoedelijke dader Bataclan geïdentificeerd

  Het lichaam van een Fransman die bekendstond bij de inlichtingendiensten en die heel waarschijnlijk een van de terroristen in de concertzaal Bataclan was, is zaterdag geïdentificeerd. De identiteit noch de levensloop van de man werd gepreciseerd. In de concertzaal werden vrijdag meer dan 80 mensen gedood.

 • Twee Luikenaars bij de slachtoffers?

  De Franstalige tv-zender RTL maakt op zijn website gewag van twee Luikenaars die op het moment van de aanslagen in Parijs waren. Ze zijn nog altijd niet terecht.

 • Eagles of Death Metal annuleren tournee

  De Californische rockband Eagles of Death Metal, die vrijdagavond op de planken stond toen terroristen in de Bataclan een bloedbad aanrichtten, keert terug naar de Verenigde Staten. Hun concert van morgen in het Koninklijk Circus in Brussel is dus afgelast.

  Ook het concert dat de Franse Louane zondag in de Brusselse AB zou houden, is afgelast. 'Dit is een moment van gedeelde rouw', klinkt het in een korte verklaring van Louane, haar management en Auguri Productions. 'Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, hun vrienden en familie, bij eenieder getroffen door de aanslagen. Wij zijn allemaal erg aangedaan.' Er is nog geen nieuwe datum voor het concert.

  Louane, een zangeres en actrice, is vooral bekend in Frankrijk en Franstalig België.

 • Hollande in Stade de France

  Op Twitter circuleert een foto van president François Hollande op het moment dat hij vrijdagavond in het Stade de France op de hoogte werd gebracht van de terreuraanslagen.

 • Vlaamse terreurexpert: 'Het voorlopige orgelpunt van IS'

  In februari waarschuwde Islamitische Staat al voor aanslagen in Frankrijk. Volgens de Vlaamse jihadexpert Pieter Van Ostaeyen werden de statements voorgelezen door twee Belgische Syriëstrijders afkomstig uit Verviers. In een van de twee mededelingen wordt ook de Franssprekende bevolking van België gewaarschuwd. Van Ostaeyen publiceerde de statements in februari op zijn website en identificeerde de twee sprekers die te zien zijn in de twee videoboodschappen.

  Een archiefbeeld uit Verviers, waar in januari - een week na de aanslag op Charlie Hebdo - een terroristencel werd opgerold die op het punt stond aanslagen te plegen tegen Belgische politiediensten. ©Photo News

  Het zou gaan om Lofti Aoumeur, een 24-jarige man uit Verviers die tussen 2010 en 2012 dienst deed in het medisch compartiment van het Belgische leger. De andere spreker zou Redwane Hajaoui zijn, 22 jaar en eveneens afkomstig uit Verviers. In een van de twee boodschappen, die vermoedelijk dateren van februari - dus na de aanslagen op Charlie Hebdo in januari -, waarschuwen de jihadisten: 'We wachten op het bevel van onze kalief, Abu Bakr al-Baghdadi, om jullie te bombarderen, te doden, te onthoofden. De nachtmerrie is nog maar pas begonnen. We zullen geen medelijden hebben met jullie.'

  Ondertussen zijn er meer en meer geruchten die wijzen op een Belgische betrokkenheid bij de bloedige aanslagen in Parijs van vrijdagavond. Bij het kabinet van Jan Jambon wou men deze informatie echter niet bevestigen.  Van Ostaeyen noemde deze reeks aanslagen het 'voorlopige orgelpunt' van IS. 'Dit is wat ze willen: chaos, anarchie en angst zaaien', zei Van Ostaeyen zaterdag aan Belga. 'Ze hebben er alles aan gedaan om zoveel mogelijk mensen mee de dood in te jagen.' 

 • Polen: 'Niet langer vluchtelingen binnenlaten'

  Polen wil zich niet langer houden aan de afspraak met Europa om vluchtelingen op te nemen, nu Parijs is getroffen door een reeks terroristische aanslagen. Dat heeft de toekomstig minister van Europese Zaken, Konrad Szymanski, gezegd in Poolse media. 

 • Assad: 'Frans beleid droeg bij tot uitbreiding terrorisme'

  Het beleid van Frankrijk in het Midden-Oosten heeft bijgedragen tot de 'uitbreiding van het terrorisme', zo heeft de Syrische president Bashar al-Assad zaterdag gereageerd op de aanslagen in Parijs. 'Het verkeerde beleid van de westerse landen in de regio, onder meer van Frankrijk, heeft bijgedragen tot de uitbreiding van het terrorisme', zo werd Assad door het officiële Syrische persbureau Sana geciteerd. Volgens het persbureau legde de president deze verklaring af bij de ontvangst van een Franse delegatie onder leiding van parlementslid Thierry Mariani (Les Républicains, oppositie).

  ©EPA

  'De terreuraanvallen die de Franse hoofdstad viseerden, kunnen niet los gezien worden van wat zich onlangs in Beiroet heeft afgespeeld en van wat sinds vijf jaar in Syrië gebeurt', zei Assad. Hij verwees hiermee naar de aanslag van IS in een bolwerk van Hezbollah in de Libanese hoofdstad, waarbij 44 doden vielen.'Frankrijk heeft gisteren meegemaakt wat wij in Syrië al vijf jaar beleven', herhaalde Assad. 'We hebben drie jaar geleden gewaarschuwd voor wat in Europa zou gebeuren. We hadden gezegd: neem wat in Syrië gebeurt, niet te licht op. Jammer genoeg hebben de Europese verantwoordelijken niet geluisterd', zei hij op de Franse radiozender Europe 1.

  'Enkel verklaringen afleggen tegen terrorisme haalt niets uit, men moet er tegen strijden', voegde hij eraan toe.

 • Premier Rutte: 'We zijn in oorlog met IS'

  De Nederlandse minister-president Mark Rutte zegt dat Nederland in oorlog is met de terroristische organisatie IS. 'ISIS is onze vijand, daarmee zijn we in oorlog. We zijn niet in oorlog met een geloof of de islam', aldus Rutte op een persconferentie. 

 • Minuut stilte in heel Frankrijk

  Maandag om 12u wordt in heel Frankrijk een minuut stilte gehouden voor de 127 dodelijke slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs.

  Treurende mensen aan café Carillon, één van de plaatsen waar de terroristen toesloegen. ©EPA

 • Jambon: 'Geen Belgische betrokkenheid bij aanslagen'

  Vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft op dit moment 'geen bevestiging van Belgische betrokkenheid' bij de aanslagen in Parijs. 

 • Twee Belgen onder dodelijke slachtoffers

  ©BELGA

  Onder de dodelijke slachtoffers van de aanslagen vrijdagavond in Parijs zijn tenminste twee Belgen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR) bekend gemaakt. 

 • Bataclan is in Joodse handen

  ©Photo News

  De concertzaal Bataclan, die in Joodse handen is, was al eerder het doelwit van anti-joodse acties. In 2011 kreeg de Parijse politie een melding van een op handen zijnde actie rond Bataclan, vanwege het Joodse karakter ervan. Ook in 2007 en 2008 waren er anti-Israëlische acties rond het Parijse theater. Meestal gebeurde dat tijdens Israëlische acties in de Gazastrook. Het is niet duidelijk of de Joodse connectie van het theater te maken heeft met de bloedige aanslag van vrijdag.

 • Een overzichtskaart van de aanslagen in Parijs

 • Brice De Ruyver: 'Dit maakt van alle burgers potentiële doelwitten'

  De bloedige aanslagen in Parijs vrijdagavond hebben als doel om het functioneren in een democratische rechtsstaat onmogelijk te maken, zegt professor en veiligheidsexpert Brice De Ruyver zaterdag tegen Belga. 'Dit zijn aanslagen van een andere grootteorde. De daders willen paniek zaaien door anonieme slachtoffers te maken. Dit maakt van alle burgers potentiële doelwitten.' 

  ©Photo News

  De Ruyver maakt de vergelijking met de moordaanslagen van onder andere de Bende van Nijvel die de jaren 1980 kenmerkten. 'Ook toen was er geen verband tussen de dader en het doelwit. Het gaat om slachtoffers die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren.'  Dat de daders deze strategie hanteren, is volgens de professor strafrecht en criminologie geen toeval. 'Deze aanslagen zullen extra maatregelen vergen. De grenzen van de rechtsstaat worden afgetast. Daar is het hen om te doen. Ze willen het systeem in het hart treffen door ons functioneren in een democratische rechtsstaat onmogelijk te maken.'

 • Verhoogde waakzaamheid voor alle politiezones

  De federale regering heeft vier maatregelen genomen:

  1. In overleg met de federale politie en Frankrijk is beslist om opnieuw grenscontroles met Frankrijk te organiseren, zowel aan de landsgrenzen als op luchthavens en stations.
  2. De lokale politiezones krijgen de boodschap hun veiligheidsmaatregelen te versterken en hun waakzaamheid te verhogen, vooral tijdens publieke evenementen. Dat kan gepaard gaan met systematische fouilleringen.
  3. De Franse belangen in België worden extra beschermd.
  4. Belgen krijgen het advies niet naar Parijs te gaan als dat niet strikt genomen nodig is.
 • IS eist aanslagen op

  Volgens het persagentschap Reuters heeft de terreurgroep Islamic State (IS) de aanslagen in Parijs opgeëist. Het zijn 'soldaten van het kalifaat, aan wie Allah de kracht en de overwinning geeft, die tot doelwit de hoofdstad van de gruwel en de verdorvenheid hebben genomen, waar de vlag van het kruis in Europa wordt gedragen, Parijs', heet het in een lange mededeling. Ook wordt duidelijk gemaakt dat Frankrijk een hoofddoelwit blijft voor IS. Hier is het communique: 

  ©tijd

 • Rockgroep speelt morgen (voorlopig) in Brussel

  De Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal, die vrijdagavond op de planken stond in de Parijse Bataclan toen terroristen de zaal binnenvielen, treedt vanavond niet op in Le Grand Mix in Rijsel. Morgenavond speelt de groep in het Koninklijk Circus in Brussel. Het is niet duidelijk of dat concert plaatsvindt.

  'I only want you' van Eagles of Death Metal.

 • Concertzaal AB verscherpt veiligheidsmaatregelen

  De concertzaal AB in Brussel schrapt de komende dagen geen concerten, maar gaat concertgangers wel strenger controleren. 'De concerten die de komende dagen gepland staan, vinden gewoon plaats. Wel verhogen we de veiligheidsmaatregelen om de veiligheid voor de bezoekers, artiesten en medewerkers van de AB te garanderen. Aan de bezoekers wordt gevraagd om zonder al te veel bagage naar de AB af te zakken zodat de fouillering vlotter kan verlopen', staat in een communiqué.

 • Alle demonstraties in Parijs tot donderdag verboden

  De politie van Parijs heeft alle grote openbare bijeenkomsten in de stad tot donderdag verboden. Dat liet de prefectuur van Parijs weten.

 • 'Ongerustheid over Belgische slachtoffers'

  Op een persconferentie zegt premier Charles Michel (MR) dat er nog ongerustheid bestaat over mogelijke Belgische slachtoffers. 

  Michel: 'Dit is een nieuwe aanval tegen onze fundamentele waarden en vrijheden.' Hij deed een oproep aan alle democraten om zich te verzamelen, en 'niet in de val van de terroristen te trappen. De laatste maanden is er hard gewerkt om meer middelen vrij te maken voor veiligheidsdiensten. We zullen blijven doen wat we kunnen.'

 • Vergadering kernkabinet is afgelopen

  De persconferentie staat op het punt van beginnen.

 • 'Verdachten reden weg in auto met Belgische nummerplaat'

  Een ooggetuige zag in de buurt van het beschoten restaurant verdachten van de schietpartij wegrijden in een wagen met een Belgische nummerplaat. Dat schrijft Le Monde

  De getuige maakt in Le Monde gewag van twee zwarte wagens, waarvan er één Belgische nummerplaten had. Een passagier vooraan zou er erg jong hebben uitgezien. 'Achttien à twintig jaar, schat ik', aldus de jonge vrouw die in de buurt van de aanslagen woont. 

 • Extra veiligheidsmaatregelen in Brussel

  In Brussel komen er de volgende dagen verscherpte veiligheidsmaatregelen op evenementen voor het grote publiek. Dat liet Burgemeester Yvan Mayeur (PS) weten in een reactie op de aanslagen in Parijs. Het publiek wordt onder meer opgeroepen geen zakken mee te nemen naar concerten in Paleis 12 en AB of de match van de Rode Duivels tegen Spanje. 

  'We zijn geschokt door de aanslagen en de terreur in Parijs. De stad Brussel is solidair met de slachtoffers en alle Parijzenaars.' Dat is de boodschap die burgemeester van Brussel Yvan Mayeur vrijdagavond nog stuurde naar zijn Parijse collega Anne Hidalgo. 

 • Belgische Leadersmeeting in Parijs gaat door

  De zevende editie van netwerkevent leadersmeeting@Paris van vrijdag 13 tot en met zondag, waarop een 170-tal prominenten uit het Belgische bedrijfsleven aanwezig is, wordt dit weekend voortgezet in Parijs. Dat is vernomen van woordvoerder Jeroen Wils. Het evenement zal naar aanleiding van de aanslagen van vrijdagavond in de Franse hoofdstad wel gedownsized worden en ingetogener verlopen. 'Deelnemers die wensen te vertrekken kunnen dat uiteraard doen, maar de meesten hebben aangegeven te willen blijven', aldus Wils. De gala-avond van zaterdag wordt evenwel geschrapt en het evenement zal in een meer ingetogen sfeer verlopen. Gastsprekers gepland voor die gala-avond waren Vlaams viceminister-president Hilde Crevits en Waals viceminister-president Jean-Claude Marcourt. Ook inhoudelijk zal er volgens Wils ingespeeld worden op de aanslagen en zullen er andere thema's aan bod komen. 

 • Hollande wijst naar IS

  De Franse president zei dat zaterdagochtend na een crisisberaad met zijn regeringsploeg en de veiligheidsdiensten. 

  In een ongedateerde video waarschuwt IS Frankrijk voor aanslagen. 'Frankrijk zal geen vrede kennen zolang de bombardementen op IS-doelen in Syrië en Irak voortduren', is naar verluidt de boodschap op de video. De video is nog niet opgedoken. IS heeft de aanslagen ook nog niet officieel opgeëist.

 • Drie dagen nationale rouw in Frankrijk

  ©EPA

  De Franse president Francois Hollande heeft drie dagen nationale rouw afgekondigd na de aanslagen van gisteravond in Parijs. Dat zei Hollande na een bijeenkomst van de Franse Nationale Veiligheidsraad. 'Dit is een oorlogsdaad tegen Frankrijk en zijn waarden', zei de Franse president. 'De aanslagen zijn in het buitenland voorbereid met hulp uit het binnenland,' voegde hij daaraan toe.

 • 'IS richt videoboodschap aan Frankrijk'

  Er zou een niet-gedateerde videoboodschap zijn opgedoken waarin terreurgroep IS dreigt met aanslagen tegen Frankrijk als het de bombardementen tegen IS voortzet. 'As long as you keep bombing you will not live in peace. You will even fear traveling to the market', citeert het persagentschap Reuters een van de militanten. De video is nog niet opgedoken op het internet.

 • Kernkabinet bijeen over aanslagen Parijs

  Nadat vanmorgen de Nationale Veiligheidsraad bijeen was gekomen is aansluitend meteen een vergadering van het kernkabinet begonnen, meldt onze verslaggever in de Wetstraat, Steven Samyn. 

 • Lange files aan Belgisch-Franse grens

  Vanmorgen zijn aan de Belgisch-Franse grens verstrengde controles van kracht geworden. Dat leidt tot lange files, vooral van Frankrijk naar België, zoals op de E42 van van Lille naar Doornik en de E17 tussen Lille en Gent.

  Files aan de Frans-Belgische grens bij Lille.

 • 'IS zit achter terreur'

  Volgens een buitenlandjournaliste van The New York Times zegt het Al-Hayat Media Center van IS dat de islamitische terreurgroep achter de aanslagen zit. Het Al-Hayat Media Center is de officiële public-relations-afdeling van IS. Het bericht is nog niet bevestigd.

 • Journalist Le Monde filmt concertgangers Bataclan

  Een journalist van Le Monde woont aan de achterkant van de Bataclan, waar vrijdagavond zo'n 80 doden vielen. Hij filmde vanuit zijn raam de paniek die tijdens de aanslag ontstond rond de concertzaal. Opgelet: de beelden kunnen choqueren.

 • Update slachtoffers: 127 doden

  Volgens een nieuwe update is dit de balans van de terreuraanslagen in Parijs: 127 doden en 180 gewonden, waarvan 80 ernstig.

 • Geen informatie over Belgische slachtoffers, dreigingsniveau niet verhoogd

  Buitenlandse Zaken heeft geen informatie over Belgen tussen de slachtoffers van de aanslagen vrijdagavond in Parijs. Een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad vindt om 9 uur plaats, om de situatie te analyseren met alle betrokken instanties. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Het crisiscentrum werd gemobiliseerd, het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) analyseert mogelijke risico's in België en Buitenlandse Zaken staat permanent in contact met de Belgische ambassade in Parijs, zei de minister.

  Momenteel is het dreigingsniveau voor ons land niet verhoogd. OCAD dringt niettemin aan op een verhoogde waakzaamheid bij grote evenementen. 'We doen natuurlijk ons deel van de inspanningen voor de controle aan de grenzen en in de luchthavens, onderdeel van de door Frankrijk uitgevaardigde noodtoestand', zei de minister. 'We hebben ook opgeroepen tot een grotere waakzaamheid van de lokale politiezones.'

  Buitenlandse Zaken gaat overigens het reisadvies aanpassen. Wie niet in Parijs moet zijn, wordt aangeraden er weg te blijven.

 • Iran en Afghanistan veroordelen terreur in Parijs

  De Iraanse president Hassan Rohani heeft de aanslagen in Frankrijk veroordeeld en 'misdaden tegen de mensheid' genoemd. Hij stelde ook zijn reis naar Italië en Frankrijk uit, die hij zaterdag zou aanvangen. 'In naam van het Iraanse volk, dat ook slachtoffer is geweest van terrorisme, veroordeel ik deze misdaden tegen de mensheid krachtig. Ik betuig mijn medeleven met het Franse volk, dat in rouw is, en aan de regering', schrijft Rohani in een brief aan de Franse president François Hollande, volgens het officiële Iraanse agentschap Irna.

  Ook Afghanistan 'deelt het verdriet' van de nabestaanden en naasten van de slachtoffers bij de aanslagen in Parijs. Dat zei de Afghaanse president Ashraf Ghani zaterdag in een brief aan zijn Franse ambtgenoot François Hollande. 'Deze meedogenloze moorden tonen dat de terroristen geen enkele grens kennen', verklaarde Ghani in een persbericht over de aanslagen. Ghani schreef ook dat 'Afghanistan, meer dan wie ook, geruime tijd het slachtoffer van terrorisme is en het verdriet en leed van het Franse volk begrijpt'.

  Afghanistan is sinds bijna 14 jaar getroffen door een bloedig conflict, tussen het Afghaanse leger en de Navo-troepen aan de ene zijde en de talibanrebellen aan de andere. Militanten die claimen tot de terreurgroep IS te behoren, zijn ook meer en meer actief in het land.

 • Politie extra waakzaam bij intocht van de Sint in Antwerpen

   Antwerpen maakt zich zaterdag klaar voor de intocht van de Sint in Antwerpen. Het evenement lokt altijd veel kijklustigen. Na de aanslagen in Parijs hebben het stadsbestuur en de politie daarom beslist om meer politiemensen in te zetten en om extra waakzaam te zijn. 'We hebben meer personeel opgetrommeld van de mobiele eenheid en de wijkwerking. Die zullen zichtbaar aanwezig zijn, maar we houden ook nog wat mensen achter de hand. Er worden ook een aantal extra snelleresponsteams op het terrein ingezet', zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert.  De politie gaat extra waakzaam zijn tijdens het evenement.

 • Duitse nationale voetbalploeg overnachtte in stadion

  Het Stade de France. ©Photo News

  Het Duitse voetbalteam heeft na de terreuraanslagen in Parijs de nacht van vrijdag op zaterdag in het Stade de France doorgebracht. De spelers wilden na de verschrikkelijke gebeurtenissen in de stad niet meer terug naar hun hotel.

  Teammanager Oliver Bierhoff vertelde de Duitse omroep ARD dat 'Die Mannschaft' in de vroege ochtend onder politiebegeleiding naar luchthaven Charles de Gaulle is gereden. De ploeg zal in de vroege middag naar Frankfurt vliegen.De wereldkampioen speelde vrijdagavond in een vol stadion een oefenwedstrijd tegen Frankrijk (2-0). Buiten het stadion waren er bomexplosies, waarna niemand het stadion mocht verlaten. Toeschouwers renden na afloop in paniek het veld op.

  Het Duitse elftal zou eigenlijk pas zondagmiddag vertrekken uit Parijs en rechtstreeks doorvliegen naar Hannover, waar voor komende dinsdag een oefeninterland tegen het Nederlands elftal is gepland. Het is onduidelijk of die wedstrijd doorgaat. 'Niemand voelt zich momenteel veilig in de stad', aldus Bierhoff. De spelers waren de hele nacht gespannen, meldde de veiligheidsman van de Duitse selectie.De voetballers waren al met een zekere angst in het lijf de wedstrijd tegen Frankrijk ingegaan. Vrijdagochtend moesten de spelers hun hotel al verlaten vanwege een bommelding. Nadat alle kamers waren doorzocht, konden ze twee uur later terug naar binnen. Bierhoff: 'Dat was al even schrikken.'

 • Disneyland Parijs blijft vandaag dicht

  Het pretpark Disneyland Paris, in de buurt van de Franse hoofdstad, blijft vandaag gesloten. Dat maakte de directie vanmorgen bekend.

  Het is een reactie op de aanslagen in Parijs van gisteravond. Dagelijks bezoeken zo’n 40.000 mensen het pretpark.

  ©BELGA

  Klanten van touroperatoren Jetair en Thomas Cook kunnen hun reizen naar Parijs kosteloos omboeken of annuleren met de volledige terugbetaling van de reissom.De reizigers die tot vrijdag 20 november naar Parijs afreizen voor een citytrip of een bezoek aan Disneyland Parijs, kunnen hun reis kosteloos wijzigen naar een latere datum of bestemming, of annuleren met de volledige terugbetaling van de reissom.

  Belgische Jetair-klanten die zich momenteel in Parijs of Disneyland Parijs bevinden en er de voorkeur aan geven om hun verblijf af te breken, kunnen dit doen met terugbetaling van de niet genoten nachten en/of diensten, klinkt het nog. Betrokken reizigers kunnen hun reisagent contacteren, het callcenter waar ze hun trip boekten of Jetair contacteren via het 24/7-nummer, dat vermeld staat op de reisdocumenten. 

 • 'Neem geen bagage mee naar evenementen'

  Het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, zegt dat er versterkte controles komen bij grote evenementen de komende dagen, zoals de voetbalwedstrijd dinsdag in Brussel tussen de Rode Duivels en Spanje.

  'Op basis van de beschikbare gegevens zijn er geen aanwijzingen dat de dramatische gebeurtenissen in Parijs een directe impact hebben op ons land. OCAD bevestigt niettemin de noodzaak van een verhoogde waakzaamheid voor grote evenementen. De Belgische overheden en diensten volgen de situatie continu van nabij', luidt het in een mededeling van het crisiscentrum.

  Er is voorlopig geen noodzaak om het dreigingsniveau in België aan te passen.  Uit voorzorg wordt aan de politiediensten wel een verhoogde sensibilisering gevraagd voor grote evenementen die dit weekend in België gepland zijn, alsook voor de voetbalwedstrijd van komende dinsdag in Brussel. 

  Aan personen die deze evenementen wensen bij te wonen, wordt gevraagd om geen bagage of zakken mee te nemen, om de versterkte controles die georganiseerd zullen worden te bespoedigen. Er wordt aan iedereen gevraagd 'om waakzaam te zijn, om bij te dragen tot ieders veiligheid'.

  Daarnaast wordt ook een verscherpte grenscontrole ingesteld in het kader van een nauwe samenwerking met de Franse autoriteiten. 'Volgend op de dramatische gebeurtenissen op 13 november in Parijs, benadrukken de Belgische ministers en overheden hun medeleven met de verwanten van de slachtoffers en bevestigen ze hun steun aan de Franse overheden. Voor zover de informatie momenteel beschikbaar is, zouden er geen Belgische personen bij de slachtoffers zijn', zegt de mededeling nog. 

 • Iraanse president veroordeelt aanslagen, stelt bezoek uit

  De Iraanse president Hassan Rohani zegt dat de aanslagen in Parijs 'misdaden tegen de menselijkheid' zijn. Hij zou vandaag Italië en Frankrijk bezoeken maar stelt dit bezoek uit.
  De minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Mohammad Javad Zarif, gaat zaterdag naar Wenen om deel te nemen aan de gesprekken over de strijd tegen de Islamitische Staat. Dit bezoek aan Wenen was eerder niet voorzien.

  'De gebeurtenissen in Parijs tonen opnieuw dat het terrorisme en het extremisme een internationale bedreiging zijn en dat internationale samenwerking nodig is om dit fenomeen te bestrijden. De Islamtisiche Republiek Iran zal actief deelnemen aan deze strijd', aldus de minister.

  Iran steunt het regime van de Syrische president Assad. Volgens Zarif is het nodig de Syrische autoriteiten te versterken om tegen het terrorisme te strijden.

 • Verhoogde waakzaamheid op luchthaven en bij intocht Sinterklaas

  De federale politie werkt op de luchthaven van Zaventem en op het internationaal cruciale treinstation Brussel-Zuid met verhoogde waakzaamheid. ‘Het gaat om een preventieve maatregel. Er is op dit moment geen enkele aanwijzing dat er een overflow van Frankrijk naar ons land zou zijn’, zei minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA) vanmorgen op Radio 1.

  In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam het Crisiscentrum bijeen. Later vanmorgen komt de Nationale Veiligheidsraad bijeen. Daarin hebben alle betrokken ministers zitting. ‘Het Orgaan voor Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) raadt verhoogde waakzaamheid aan’, aldus Jambon. Dat geldt niet alleen voor belangrijke infrastructuurpunten als de luchthaven en het treinstation van Brussel-Zuid, maar ook voor evenementen waarbij grote hoeveelheden mensen bijeenkomen. Jambon: ‘Daar valt ook de intocht van Sinterklaas onder, maar dat is vooral preventief’.

  Verder worden de grenscontroles opgevoerd. ‘Dat past in de lopende samenwerking met de Fransen in het kader van het Verdrag van Doornik’, zegt Jambon. Het gaat dan vooral om de bemanning van grensposten en gerichte controles. ‘Maar het is een utopie om te denken dat we elke drie meter een politie-agent kunnen neerzetten aan de grens met Frankrijk’.  

 • U2 annuleert concert in Parijs

  De Ierse rockband U2 heeft zijn concert dat vanavond moest plaatsvinden in de Franse hoofdstad afgezegd. Het concert zou live worden uitgezonden op de Amerikaanse zender HBO. Maar doordat Frankrijk de noodtoestand heeft uitgeroepen, kan het concert niet plaatsvinden zoals gepland, luidt het op de website van de groep.

  'Met ongeloof en geshockeerd hebben we de gebeurtenissen in Parijs gevolgd, onze gedachten gaan uit naar de slachtoffer en hun families. We zijn zwaar aangedaan door de doden bij het Eagles-of-Death-Metal-concert', luidt het.  De band belooft later terug te komen.

 • De voorpagina's van de belangrijkste Franse kranten

  De voorpagina's van de grote Franse dagbladen staan zaterdag allemaal in het teken van de aanslagen van vrijdagavond. 

 • Aanslagen in kaart

  Persagentschap AP publiceerde een kaart met de locaties van de reeks terreuraanslagen in Parijs. Veruit de meeste doden vielen in concertzaal Bataclan.

 • Acht daders omgekomen

  De Parijse politie meldt dat alle daders van de aanslagen van vrijdagnacht in Parijs zijn omgekomen. Het gaat om in totaal acht daders, is intussen bevestigd.

  Volgens de krant Le Figaro gaat het om drie daders die zichzelf opbliezen nabij het Stade De France. In concertzaal Bataclan bliezen nog eens drie terroristen zichzelf op en werd één dader omgebracht door de politie. Een achtste dader blies zichzelf op aan Boulevard Voltaire.

 • Aanvallers Bataclan bliezen zichzelf op

  De aanvallers die het bloedbad aanrichtten in de concertzaal Bataclan, waar vrijdagavond een rockconcert plaatsvond, hebben zichzelf opgeblazen op het moment dat de politie de zaal bestormde. Bij die explosies zijn vier mensen omgekomen. Dat heeft de Parijse politie gemeld. 

  Eerste vuurden de aanvallers buiten aan de zaal op omstaanders met automatische vuurwapens, waarna ze de zaal binnendrongen. 

  Michel Cadot, het hoofd van de Parijse politie, zei ook dat alle daders zijn omgebracht, maar dat de veiligheidsdiensten nog steeds op hun hoede zijn voor handlangers. 

  Franse media melden dat er minstens 100 mensen zijn omgekomen alleen al bij de aanslag op de concertzaal. De terroristen hielden daar concertgangers gegijzeld en richtten een bloedbad aan.

  Over de identiteit van de daders is nog niets bekend. De aanslag is nog niet opgeëist.

  Vrijdagavond trad de band Eagles of Death Metal op in Bataclan, een zaal met een capaciteit van 1.500 mensen. 

  We are still currently trying to determine the safety and whereabouts of all our band and crew. Our thoughts are with all of the people involved in this tragic situation.

  Posted by Eagles Of Death Metal on  Friday, November 13, 2015

  We are still currently trying to determine the safety and whereabouts of all our band and crew. Our thoughts are with all of the people involved in this tragic situation.

 • Burgemeester Parijs roept op tot eenheid

  Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, roept via Twitter op tot eenheid na de reeks aanslagen van vrijdagnacht.

  Het stadsbestuur laat weten dat alle openbare gebouwen van de stad zaterdag gesloten blijven.

 • Voorlopig overzicht

  Een poging tot samenvatting:

  - Vrijdagavond waren er kort na elkaar twee schietincidenten in hartje Parijs, bijna op hetzelfde ogenblik deden er zich explosies voor bij het Stade de France waar president Hollande de voetbalmatch Frankrijk-Duitsland bijwoonde. Er was sprake van enkele tientallen doden. 

  - Vervolgens kwam het bericht dat in de concerthall Bataclan een gijzeling bezig was. 

  - De Franse president riep zijn ministers bijeen en kondigde de noodtoestand af. De Belgische premier liet weten dat het crisiscentrum en het kernkabinet de situatie evalueren. Er komen controles aan de grens met Frankrijk en het verkeer via spoor en lucht wordt extra bewaakt. 

  - Er komen berichten over executies in Le Bataclan, de poltie bestormt het gebouw. Er vallen naar raming tachtig tot honderd doden. 

  - Terwijl staats- en regeringsleiders hun steun betuigen aan Frankrijk, laat president Hollande weten dat zaterdagmorgen de Defensieraad bijeenkomt. Hij begeeft zich naar Le Bataclan en kondigt een meedogenloze strijd tegen de terreur aan. Officiële bronnen spreken over in totaal minstens 120 doden.  

  Mensen worden geëvacueerd in de buurt van de Bataclan concerthall. ©AFP

 • 'We zullen meedogenloos zijn'

  'Wij zullen de strijd voeren en ze zal meedogenloos zijn.' Dat verklaarde de Franse president François Hollande zopas aan journalisten bij het verlaten van de Bataclan.

  ©AFP

  Hij was een uur eerder samen met premier Manuel Valls naar de concertzaal afgezakt waar de terroristen een bloedbad hebben aangericht.

 • Elysée preciseert noodmaatregelen

  In een mededeling na de Franse ministerraad werd gepreciseerd dat het instellen van de noodtoestand toelaat personenverkeer te verbieden en veiligheidszones in te stellen. Er gelden ook speciale maatregelen voor het Ile-de-France waarbij gevaarlijke personen huisarrest kunnen opgelegd krijgen, evenementenzalen en vergaderruimtes tijdelijk kunnen worden gesloten. Ook kunnen er binnen dit kader wapens worden inbeslaggenomen en administratieve huiszoekingen worden verricht. 

  Er worden grenscontroles ingesteld waarbij ook de douanediensten worden ingeschakeld.

  Scholen en universiteiten blijven zaterdag gesloten voor de regio Ile-de-France en schoolreizen worden geannuleerd.

  De ziekenhuizen zijn gemobiliseerd. Om negen uur zaterdagmorgen komt de defensieraad bijeen. Er werden alvast 1.500 militairen gemobiliseerd. De president blijft in Parijs en zal niet deelnemen aan de bijeenkomst van de G20 maar zal zich laten vertegenwoordigen. 

 • 1.500 Franse militairen gemobiliseerd

  Frankrijk zendt 1.500 bijkomende militairen de straat op in Parijs na de terroristische aanvallen in de Franse hoofdstad. Dat meldt het Elysée.

 • 'Dodentol loopt op tot 158'

  Volgens het persagentschap Reuters, die een officiële bron uit het Parijse stadhuis citeert, hebben de terroristische aanslagen in Parijs voorlopig 158 levens gekost: 118 in de concertzaal Le Bataclan en 40 bij de resterende aanvallen in de Franse hoofdstad.

  Vóór het bloedbad in Le Bataclan, maakte de krant Le Parisien op basis van bronnen bij de Parijse brandweer de volgende balans op.

 • 'Honderdtal doden in Bataclan'

  De bestorming van de concertzaal Le Bataclan door de Franse politie is over. Het persagentschap AFP tweet, op basis van bronnen dicht bij het politie-onderzoek, dat er 100 doden zouden zijn.

  Vier terroristen zijn bij de bestorming gedood.

  Dertig overlevenden die in de concertzaal aanwezig waren, zijn door de politie samengebracht in een nabijgelegen café en worden ondervraagd.

  Zonder rekening te houden met Le Bataclan vielen er volgens een voorlopige balans van de Franse brandweer 43 doden bij de verschillende aanslagen en 55 levensgevaarlijk gewonden. Dat is, opnieuw, zonder het hoog aantal slachtoffers aan de concertzaal.

  Hulpdiensten snellen naar het Bataclan concertgebouw. ©Photo News

 • België neemt veiligheidsmaatregelen

  Premier Charles Michel liet net aan Belga weten dat het crisiscentrum zo dadelijk bijeenkomt. Het kernkabinet heeft 'evaluaties' opgestart en houdt contact met de Franse autoriteiten.

  'Ik heb de nationale crisisraad bijeengeroepen die zich in alarmtoestand zal bevinden met het ministerie van Binnenlandse Zaken', aldus premier Michel.

  België nam reeds een eerste reeks maatregelen: de grens met België wordt versterkt, en alle verkeer via spoor en lucht wordt extra in de gaten gehouden. Bijkomende maatregelen kunnen volgen. 

  Er is nog geen nieuws over eventuele Belgische slachtoffers bij de aanslagen in Parijs. 

 • Hollande roept defensieraad bijeen

  Het Elysée laat weten dat zaterdag de Franse defensieraad bijeenkomt. President Hollande zal zondag niet naar de G20 gaan in Turkije. 

 • Politie bestormt Bataclan

  De Parijse politie is de concertzaal Le Bataclan aan het bestormen. Enkele minuten geleden werd er in of rond de Bataclan een enorme explosie gehoord.

  Het leger is ondertussen aan de Bataclan aanwezig.

  Volgens een getuige die door het persagentschap AFP wordt geciteerd, riep één van de gijzelnemers in de concertzaal 'Allahu Akbar' (Allah is groot) voordat hij in de massa begon te schieten.

  Er is aan de media gevraagd om geen live-berichtgeving te doen vanuit de buurt van de Bataclan zodat de buitenwereld niet van het doen en laten van de ordediensten en het leger op de hoogte kan zijn.

 • Reacties stromen binnen

  De reacties op de aanslagen van Parijs stromen binnen. Europees commissievoorziter Jean-Claude Juncker zegt ‘diep geschokt’ te zijn door de aanslag. Zijn rechterhand, Frans Timmermans, noemt de terreuraanslag afgrijselijk.

  Juncker: verbijsterd en opstandig door hatelijke terreuraanslag

  In een gezamenlijke verklaring zeggen de drie EI-instellingen - Commissie, raad en parlement - dat ze geschokt zijn door de golf van geweld in Parijs. EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is erg hard in een persoonlijke verklaring. Hij zegt 'verbijsterd en opstandig' te zijn door de 'hatelijke terreuraanslag'.

  De secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenberg, beklemtoont dat terreur het nooit zal halen op onze democratie.

  De Belgische premier Charles Michel toont zich intussen solidair met de Fransen.


 • Explosies bij concertgebouw

  Er worden explosies gehoord bij het concertgebouw Le Bataclan. Er is sprake van een vijftal ontploffingen. De politie zou volgens mediaberichten het gebouw bestormen. 

  De aanvallers zouden 'Allahou Akbar' geroepen hebben, zo melden verscheidene media op basis van getuigenverslagen. 

 • Dodental loopt op

  De Franse politie bevestigt dat de aanslagen voorlopig 39 mensenlevens hebben gekost. Andere, niet-officiële bronnen melden dat er al 40 à 45 personen gestorven zouden zijn.

  Journalisten ter plekke horen ondertussen shoten en explosies aan de concertzaal Le Bataclan. De explosies eerder vanavond aan de Stade de France waren twee zelfmoordaanslagen én één bomaanslag, stelt de politie van Parijs.

  Vijf metrolijnen zijn ondertussen gesloten.

  Volgens bronnen dicht bij het onderzoek zouden er op zeven verschillende plekken aanslagen zijn gepleegd, zo meldt het persbureau AFP.

 • Hoofd Belgische Staatsveiligheid in Parijs

  Een 140-tal Belgen blaast dit weekend ook verzamelen voor het evenement Leadersmeeting @ Paris. Onder hen onder meer minister Hilde Crevits, de rectoren Rik Torfs en Paul de Knop en het hoofd van de Staatsveiligheid Jaak Raes.

  Iedereen moet in Parijs binnen blijven. Alleen ambulances rijden onophoudelijk af en aan, zo meldt collega Isabel Albers. 

 • 'Executies in de Bataclan'

  Volgens een correspondent van CNN wordt er geschoten in de concertzaal Le Bataclan, waar een gijzeling aan de gang is. Hij maakt gewag van geschreeuw en van geweerschoten.

  Een gijzelaar die ontsnapte uit de concertzaal vertelde aan CNN dat de terroristen op een kalme manier de mensen één na néén executeren, herladen en in stilte doorgaan met de executies. De gijzelaars zouden de politie via smsjes naar de buitenwereld smeken om tussen te komen.

  Er zouden in totaal 100 personen gegijzeld zijn in de Bataclan.

 • Parijs vraagt alle evenementen te stoppen

  De stad Parijs vraagt alle evementen te stoppen. 

 • Hollande: noodtoestand in gans Frankrijk

  De Franse president François Hollande heeft zonet aangekondigd dat de noodtoestand wordt ingevoerd in gans Frankrijk. De Franse grenzen worden gesloten 'zodat wie deze misdaden pleegde het land niet uit kan.'

  De Franse politie zegt dat alle publieke evenementen worden opgeschorst tot nader order.

  Hij riep het land op tot eenheid en koelbloedigheid. ‘De terroristen willen dat we bang zijn. En er zijn ook redenen om bang te zijn. Maar in het aanschijn van dergelijke terreur moeten we eensgezind zijn'

  Franse had sinds vandaag al zijn grenscontroles voor een hele maand verscherpt tot na afloop van de Klimaatconferentie. Normaal gezien worden meer dan 80 regeringsleiders eind november verwacht bij de start van de conferentie.

   

 • Obama: 'een hartverscheurende situatie'

  De Amerikaanse president Barack Obama gaf een korte verklaring nog voor de Franse president François Hollande zich liet horen. Obama verklaarde zich solidair met het Franse volk: de waarden van vrijheid, broederschap en gelijkheid gelden nu meer dan ooit, zei hij.

 • Voorlopig zesentwintig doden in Parijs (politie)

  Volgens een journalist van de Franse publieke zender France 2 zijn dertig mensen uit de concertzaal Le Bataclan gelopen. De betrokkenen zeiden dat ze door de politie bevrijd zijn. Volgens de televisiezender BFM riep één van de gijzelnemers in de Bataclan: 'Dit is voor Syrië'. Ze zouden in totaal met drie zijn.

  Parijs heeft ondertussen een avondklok ingesteld. Iedereen wordt gevraagd thuis te blijven.

  Volgens de politie waren er in totaal zes gecoördineerde terroristische aanvallen en zijn er voorlopig 26 doden.

 • Berichten over nieuwe schietincidenten

  De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat er nu ook in de wijk rond 'Les Halles', de Louvre en de Centre Pompidou schietincidenten zijn. Daar is voorlopig nog geen bevestiging van.

 • Franse ministers bijeen

  Er is zonet in Parijs een ministerraad aangekondigd tegen middernacht. Ondertussen stromen de steunbetuigingen van buitenlandse autoriteiten binnen. Ook de Amerikaanse president Obama gaat een verklaring afleggen. 

  Het antiterreurparket is belast met de zaak.  

 • Een overzicht: waar spelen/speelden de aanslagen zich af?

  Op vier verschillende plaatsen: drie in het noordoosten van het centrum, één nabij de Stade de France

 • Het regent geschokte reacties

  Van de Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton:

  Tot de Belgische international Michy Batshuayi

 • Bevolking gevraagd binnen te blijven

  De stad Parijs roept de bevolking via de sociale media op binnen te blijven. 

 • Parijse politie roept iedereen op binnen te blijven

  In afwachting van nadere instructies vraagt de Parijse politie iedereen om binnen te blijven. De wijk rond de Bataclan, waar 100 mensen gegijzeld zouden worden, is ontruimd. 

  De politie heeft de omgeving van de Bataclan afgesloten ©EPA

 • De voorpagina van Libération: 'Carnage à Paris'

 • Mogelijk 100 gegijzelden in Bataclan

  De Franse politie spreekt nu van 100 gegijzelden in rocktempel Bataclan:

  French police say 100 hostages at #EaglesofDeathMetal #Paris gig, 30 dead in attacks in city tonight— Peter Hoskins (@PeterHoskinsTV) 13 november 2015

 • Vreemde sfeer in Stade de France

  Fans mogen mondjesmaat het stadium verlaten, maar lijken voorlopig rustig naast het veld te blijven. 

  Fans at Stade de France have invaded the pitch post-match, now standing around on the field, very quiet not rowdy - scared to leave stadium?— Simon Kuper (@KuperSimon) 13 november 2015

 • Twee explosies nabij Stade de France

  Nabij het Stade de France waren om 21u17 en 21u19 twee explosies te horen. Het zou mogelijk om granaten gaan.

  Chilling moment when explosion heard from stadium during soccer match in Paris: https://t.co/oWPcYOFVOk— John Haltiwanger (@jchaltiwanger) 13 november 2015

 • Politieke top in crisisvergadering

  President Hollande zit een crisisvergadering voor op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het Franse staatshoofd verliet de match Frankrijk-Duitsland in het Stade de France.  

  Het Parijse stadhuis roept de bevolking op binnen te blijven, zo vernam Libération. De vice-burgemeester zegt dat er minstens drie plekken in Parijs zijn aangevallen en dat er totnogtoe 18 doden zijn geteld. 

 • De tol van de aanslagen loopt op

  Persagentschap AP spreekt op basis van politiebronnen nu al van meer dan 28 doden. 

  BREAKING: Police: At least 26 dead in violence around Paris, hostage-taking in theater.— The Associated Press (@AP) 13 november 2015

 • '15 doden in centrum, 3 nabij Stade de France'

  Van de 18 minstens doden die AFP vermeldt zouden er 15 in het centrum gevallen zijn en 3 nabij het Stade de France. Maar zoals gezegd: de toestand is en blijft chaotisch. 

  PARIS UPDATE: 15 DEAD IN CENTER; 3 NEAR STADE DE FRANCE— Stefan de Vries (@stefandevries) 13 november 2015

 • '60 mensen gegijzeld in concerthall'

  De situatie in Parijs is nog bijzonder onduidelijk en chaotisch. In de concerthall Bataclan, waar één van de schietincidenten plaatsvond, zouden nu zo'n 60 mensen gegijzeld worden. 

  Around 60 people said to be inside #Bataclan concert hall in hostage situation #Parisattacks— katya adler (@BBCkatyaadler) 13 november 2015

 • Incidenten brengen 'Charlie Hebdo' in herinnering

  De onrust doet terugdenken aan het drie dagen durende terreurdrama van begin dit jaar. Op 7 januari werd Parijs opgeschrikt door de dodelijke aanslag bij het satirische weekblad Charlie Hebdo. Er kwamen twaalf mensen - vijf tekenaars, drie journalisten, een lokaal politicus en drie politieagenten - om het leven.

  De daders, de broers Kouachi, stierven twee dagen later in een vuurgevecht met de politie, na een intense klopjacht en een gijzeling. Een van de broers verklaarde gestuurd te zijn door Al Qaida in Jemen.

  Dat was niet alles. Amedy Coulibaly, die banden had met de broers, schoot een dag na de aanslag op Charlie Hebdo een politieagente dood en gijzelde de dag erna een joodse supermarkt. Coulibaly zei dat hij tot Islamitische Staat behoorde en dat hij zijn actie 'gesynchroniseerd' had met de Kouachi's, voor wie hij een vrijgeleide eistte. Hij doodde vier gijzelaars en stierf daarna in het spervuur van de politie.

  In totaal kwamen in de bloedige driedaagse twintig mensen om het leven, inclusief de daders.

 • Meerdere schietincidenten in Parijs

  Vrijdagavond waren er kort na elkaar twee schietincidenten in hartje Parijs. Eén in het 10de Parijse arrondissement nabij het kunstencentrum Bataclan en één in een restaurant in het naburige 11de arrondissement van Parijs, nabij de Place de la République. Volgens ooggetuigen is er sprake van meerdere slachtoffers, persbureau AFP spreekt op basis van politiebronnen van 'minstens 18 doden'.

  Bijna op hetzelfde ogenblik deden zich drie explosies voor nabij het Stade de France, waar de voetbalmatch Frankrijk - Duitsland bezig is. President François Hollande, die de match bijwoonde, heeft intussen het stadium verlaten. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud