Advertentie

Gibraltar boos over 'Spaans veto' bij brexit

Gibraltar grenst aan Spanje, maar behoort tot het Verenigd Koninkrijk. ©REUTERS

De premier van Gibraltar vindt het 'onaanvaardbaar' dat Brits-Europese akkoorden over de brexit straks niet automatisch voor Gibraltar gelden, omdat Spanje er eerst zijn zegje over mag doen.

Het bestuur van Gibraltar stelt dat Spanje de Europese Raad heeft gemanipuleerd, aldus de BBC zaterdag.

In de voorgestelde uitgangspunten van de EU voor onderhandelingen over de brexit staat dat Brits-Europese akkoorden pas voor Gibraltar gelden als Madrid en Londen het hierover eens zijn. Bronnen bij de EU zeiden dat de passage in de tekst is opgenomen door lobbywerk van de Spaanse regering.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft Fabian Picardo, de premier van Gibraltar, op het hart gedrukt dat hij kan rekenen op steun uit Londen. 'Zoals altijd blijft Groot-Brittannië onverbiddelijk en rotvast in onze steun voor Gibraltar', zei Johnson.

Succes

Spaanse media juichen de passage toe als een succes van Spaanse diplomaten in Brussel. Conservatieve Britse parlementariërs lieten weten dat over de soevereiniteit van Gibraltar niet kan worden onderhandeld.

Britse en Nederlandse troepen veroverden de rots eeuwen geleden op de Spanjaarden. Bij het Verdrag van Utrecht van 1713 viel Gibraltar definitief in handen van de Britten. Spanje hoopt nog altijd dat Gibraltar weer onder het gezag van Madrid komt.

Veel van de circa 30.000 inwoners van Gibraltar vrezen dat de brexit slecht voor ze zal uitpakken. Bij het referendum over het Britse vertrek uit de EU stemde 96 procent van de inwoners van het gebiedsdeel voor 'blijven'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud