Gok van Mas pakt verkeerd uit

De aftredende premier van Catalonië, Artur Mas (Foto: AFP).

In Catalonië is de rechts-nationalistische Convergència i Unió (CiU) als grootste partij uit de vervroegde regionale stembusslag gekomen. Voor partijleider en aftredend premier Artur Mas is de uitslag niettemin een teleurstelling. Zijn partij haalt niet de verhoopte volstrekte meerderheid in het 'Parlament'. Ze levert zelfs 12 zetels in. Grote zetelwinst is er voor de links-nationalistische partij ERC.

Zowat 5,2 miljoen Catalanen konden zondag hun stem uitbrengen tijdens de regionale verkiezingen. Ze trokken twee jaar vroeger dan gepland naar de stemlokalen nadat de regiopremier, Artur Mas, in september een nieuwe stembusgang had uitgeschreven.

Gedreven door het succes van een onafhankelijkheidsmars op 11 september - zowat 1,5 miljoen mensen trokken toen de straat op om zelfbestuur te eisen - achtte de 58-jarige econoom de tijd rijp om zijn positie te versterken.

De geboren en getogen Barcelonees, die zondag als laatste van de politieke kopstukken zijn stem uitbracht, vroeg de Catalanen zijn rechts-nationalistische partij Convergència i Unió (CiU) een volstrekte meerderheid te bezorgen in het 135 zitjes tellende parlement in Barcelona. In ruil beloofde hij binnen de vier jaar een referendum te organiseren over zelfbestuur.

Opzet

Maar Mas slaagde helemaal niet in dat opzet. De CiU bleef steken op 50 zetels. Bij de vorige stembusslag in 2010 sleepte de partij nog 62 zitjes in de wacht.

De socialistische PSC incasseerde eveneens een tik. De PSC strandt op 20 zetels. In 2010 was de PSC nog de tweede partij van de noordoostelijke regio met 28 zetels.

In socialistische kringen wezen ze zondagavond met een beschuldigende vinger naar Mas om hun eigen verlies te verklaren. 'Artur Mas heeft een radicalisering in de Catalaanse politiek uitgelokt. De PSC is daar het slachtoffer van', klonk het bij de partijtop.

De conservatieve PP verging het beter dan verwacht. De partijgenoten van Spaans premier Mariano Rajoy klokten af op 19 vertegenwoordigers in het regioparlement. Dat is het beste resultaat ooit in Catalonië. Twee jaar geleden haalden de PP'ers 18 zitjes.

In een eerste reactie focusten de conservatieven ook op Mas. 'Artur Mas heeft zich belachelijk gemaakt', klonk het. Volgens de PP gedroeg de regiopremier zich 'onverantwoordelijk'.

Opmars

In het oog springt de opmars van de links-nationalistische ERC. Zij rukten op naar 21 zetels. Dat zijn er 11 meer dan in 2010.

Het radicaal-linkse nationalistische CUP haalde uit het niets 3 zetels. Ciutadans, een burgerplatform dat opgericht is door intellectuelen en zich kant tegen het nationalisme, kan in het nieuwe 'Parlament' rekenen op 9 vertegenwoordigers. Twee jaar geleden waren dat er drie.

ICV-EUiA, een bont allegaartje van linkse en groene politici, haalde 13 zetels. In 2010 haalde de partij 10 zetels.

Dat de stembusslag leefde in de Catalaanse gemeenschap, bleek uit de opkomst. Ruim 69,5 procent van de stemgerechtigden getroostte zich een trip naar de stemlokalen. Dat was ruim 10 procentpunten meer dan twee jaar geleden. Nooit eerder namen zoveel Catalanen deel aan een regionale stembusgang.

Toekomst

Wat de uitslag betekent voor de nabije toekomst van Catalonië, is voorlopig afwachten. Met de steun van de andere nationalistische partijen in het regioparlement kan Mas nog steeds voldoende steun verzamelen voor de organisatie van een referendum over onafhankelijkheid.

Maar allicht passen de andere onafhankelijkheidsgezinde partijen dan het principe 'voor wat, hoort wat' toe. De hamvraag zal dan zijn of de liberale Artur Mas bereid is de partijen van de linkerzijde tegemoet te komen. Hun economische standpunten lagen de afgelopen jaren in elk geval ver van elkaar.

Als Mas uiteindelijk toch voldoende stemmen weet te ronselen voor een volksraadpleging, dreigt een confrontatie met de centrale regering in Madrid. De ploeg van premier Rajoy is immers vast van plan haar volstrekte meerderheid in het nationale parlement in Madrid te gebruiken om het project te torpederen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud