Advertentie

Goldman Sachs doet Deense regering wankelen

Schmidt stelt binnenkort nieuwe regering voor. - AFP ©AFP

In Denemarken is de Socialistische Volkspartij uit de minderheidsregering van premier Helle Thorning-Schmidt gestapt. Ze deden dat uit onvrede met de gedeeltelijke verkoop van staatsenergiebedrijf Dong Energy aan de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

De linkse regering van premie Helle Thorning-Schmidt, bekend van haar selfie met de Amerikaanse president Barack Obama op de herdenking van Mandela, staat op springen. Het Deense parlement stemde gisteren in met een verkoop van een belang van 18 procent van het staatsenergiebedrijf Dong Energy aan de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Die had daar 8 miljard kronen veil voor. 

In de aanloop naar de stemming raakte de Deense regering - en bij uitbreiding het hele volk - behoorlijk verscheurd over de kwestie. Een meerderheid van de Denen vond het niet kunnen dat de regering Dong Energy, een voortrekker in offshore windmolenparken, uithuwelijkte aan Goldman Sachs, die aanzien wordt als een schimmige hyperkapitalist. 68 procent van de Denen stemden in een tv-poll tegen, een petitie kreeg 200.000 handtekeningen.

De Socialistische Volkspartij stapte vlak voor de zitting uit de regering, maar de liberalen en conservatieve partijen trokken de deal tussen Dong en Goldman Sachs toch op het droge. De verkoop van het belang paste in een herstructurering van Dong om de kosten te drukken. 'Het is een goede zaak dat Dong Energy nu stevige grond onder de voeten heeft,' aldus minister van Financiën Bjarne Corydon.

Maar of ook de regering van Schmidt nog stevige grond onder de voeten heeft, valt sterk te betwijfelen. In december kwam de regering al in opspraak toen bleek dat de agenda van oppositieleidster Pia Kjaersgaard werd bespioneerd. Toch wil Schmidt verder doen. Ze kondigde vandaag aan 'snel een nieuw kabinet voor te stellen'. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud