Greenpeace-actie tegen tanker met Noordpoololie verijdeld

De poging van Greenpeace om de Russische olietanker Michail Oeljanov de toegang tot de Rotterdamse haven te ontzeggen is verijdeld door de politie. ©REUTERS

De Nederlandse politie heeft donderdagochtend een einde gemaakt aan een actie van milieuorganisatie Greenpeace, die probeerde te verhinderen dat de Russische olietanker Michail Oeljanov aanlegde in de Rotterdamse haven. De tanker heeft de eerste lading Noordpoololie aan boord.

De tussenkomst van de politie werd door Greenpeace-activist Willem Wiskerke gemeld aan het Nederlandse persagentschap ANP vanaf het actieschip Rainbow Warrior, waar hij met zo'n 15 man werd opgesloten door de politie.

De kapitein van het Greenpeace-schip, dat de toegang van het Russische schip tot de haven belemmerde, is aangehouden wegens het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie. De rest van de bemanning is niet opgepakt, aldus een politiewoordvoerder. Ook zijn ongeveer 30 activisten op de kade en in de bootjes rondom de olietanker aangehouden.

Beelden op de webcam van het schip van Greenpeace toonden dat de politie aan boord kwam. Die heeft het schip van de activisten weggesleept om de olietanker te kunnen laten aanmeren. Daarna kon de olie worden gelost.

'Rotterdam heeft de discutabele eer om de allereerste lading Noordpoololie ter wereld in ontvangst te mogen nemen', zei Wiskerke. 'De Michail Oeljanov met zijn Noordpoololie is het begin van de economische exploitatie van het Noordpoolgebied. Daar strijden wij tegen.'

Zeker 100 actievoerders en bemanningsleden van de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en Esperanza waren betrokken bij de actie. Ook hing een aantal paragliders boven de tanker van het Russische gasconcern Gazprom. De politie heeft de Rainbow Warrior gesommeerd om te blokkade te stoppen.

De olie in de tanker is afkomstig van het Prirazlomnaya-platform in de Pechorazee. Greenpeace voerde in september 2013 al actie tegen het platform, waarbij het Greenpeace-schip Arctic Sunrise in beslag werd genomen. Ook werden 30 actievoerders gedurende 100 dagen vastgehouden in Rusland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud