Advertentie

Grieken dreigen met nieuwe verkiezingen

Trekken de Grieken binnenkort opnieuw naar de stembus om de impasse in de onderhandelingen met Europa en het IMF te doorbreken? ©Bloomberg

De Grieken trekken vervroegd naar de stembus als de internationale geldschieters hun standpunten in de onderhandelingen met Hellas niet wat matigen. Dat zei de Griekse staatssecretaris voor Sociale Zaken, Dimitris Stratoulis, vrijdag.

In hun strijd met Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben de Grieken vrijdag nog maar eens een dreigement geuit. Ze schermen nu met vervroegde parlementsverkiezingen.

'De geldschieters willen ons harde maatregelen opleggen. Als ze niet terugkomen op dit pakket waarmee ze onze regering willen chanteren, moeten wel op zoek naar alternatieven, verkiezingen', zei Dimitris Stratoulis, de staatssecretaris voor Sociale Zaken, vrijdag.

Syriza

Stratoulis behoort tot de linkervleugel van de radicaal-linkse partij Syriza. Het was vrijdagmorgen niet duidelijk of hij met zijn dreigement het standpunt van de hele regering vertolkte of enkel dat van de meest radicale leden van Syriza.

Maar zijn uitspraken maken wel duidelijk dat premier Alexis Tsipras het erg moeilijk zal hebben om toegevingen op de verkiezingsbeloftes van Syriza te verkopen aan zijn achterban.

De premier brieft om 17 uur het parlement over de meest recente ontwikkelingen in de gesprekken met het IMF en Europa. Na nieuw telefonisch onderhoud met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande, donderdagavond, verzekerde Tsipras zijn ministers alvast dat hij de 'extreme voorstellen' die de geldschieters hem woensdag in Brussel overmaakten, niet kan aanvaarden.

Leningen

De Grieken maakten inmiddels ook bekend dat ze de 300 miljoen euro die ze vrijdag moesten terugbetalen aan het IMF, voorlopig niet doorstorten. Athene vroeg de instelling met hoofdzetel in Washington de toestemming om de drie leningen die ze deze maand moest terugstorten, in een keer te mogen betalen op 30 juni. Het IMF willigt dat verzoek in. In totaal gaat het om een bedrag van 1,6 miljard euro.

Intussen blijkt uit een peiling dat een meerderheid van de Grieken nog altijd hoopt op een akkoord tussen hun land en de geldschieters. 45 procent is voorstander van een deal. 37 procent voelt meer voor vervroegde parlementsverkiezingen om de impasse in de onderhandelingen met Europa en het IMF te doorbreken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud