Advertentie
opmerkelijk

Grieken halen spaargeld weg

Spaarders bij Alpha en Eurobank haalden de afgelopen weken behoorlijk wat geld van hun bankrekeningen uit vrees voor een zege van Syriza. ©REUTERS

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van zondag hebben Griekse spaarders meer dan 10 miljard euro van hun bankrekeningen gehaald. Ze vrezen dat hun geld niet veilig is bij een overwinning van de extreemlinkse partij Syriza.

De Grieken trokken zondag naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen. De stembusslag zorgde de afgelopen weken voor behoorlijk wat zenuwachtigheid in Europese kringen. Politieke leiders in de Europese Unie zijn beducht voor een zege van Syriza. Die lag de afgelopen maanden in alle peilingen op kop.

De extreemlinkse partij bezoemt angst in omdat leider Alexis Tsipras er geen geheim van gemaakt heeft de besparingskoers van de afgelopen 4,5 jaar te willen verlaten en uit te zijn op nieuwe onderhandelingen over de Griekse schuld. Die bedraagt 176 procent van het bruto binnenlands product.

Maar een mogelijke zege van Syriza leidde de afgelopen weken niet alleen in Europese politieke kringen tot zenuwachtigheid. Ook heel wat Grieken zijn bezorgd over de mogelijke gevolgen van een extreemlinkse overwinning. Ze vrezen dat hun spaargeld dan niet niet veilig is.

Spaarders

Daarom haalden Griekse spaarders de afgelopen twee maanden meer dan 10 miljard euro van hun spaarrekeningen, meldde de Britse krant Sunday Times zondag. 'In december namen ze 3 miljard euro op van hun rekeningen. In januari gaat het tot dusver om een bedrag van ruim 7 miljard euro', luidde het.

De krant vernam van een Griekse bankadviseur dat de Europese Centrale Bank (ECB) de vier grootste Griekse banken - Alpha Bank, Eurobank, Piraeus Bank en de National Bank of Greece - heeft opgedragen elke avond een rapport door te spelen over hun kapitaalposities.

Enkele dagen geleden raakte ook al bekend dat Alpha Bank en Eurobank een verzoek ingediend hadden om gebruik te kunnen maken van het zogenaamde programma voor noodliquiditeiten (ELA).

'Het gaat om een vraag uit voorzorg. We hebben op dit moment geen nood aan het programma en we hopen het niet te moeten gebruiken', zei een bron bij Eurobank. Een vertegenwoordiger van Alpha Bank zei 'de stap te doen wegens de geldopvragingen in december en de evolutie van de Zwitserse frank.'

Op het hoogtepunt van de Griekse schuldencrisis, in 2011, maar ook daarna, vroegen verschillende Griekse banken liquiditeiten op via het ELA-mechanisme. Dankzij het voorzichtige economische herstel van de afgelopen maanden konden de Griekse banken vorig jaar zonder die steun het hoofd boven water houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud