'Grieken krijgen twee jaar uitstel'

De Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras (Foto: EPA).

Griekenland krijgt extra tijd om zijn begrotingstekort af te bouwen. Dat zei de Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras, woensdag. De Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds ontkenden evenwel dat de deal rond is.

'We hebben vandaag uitstel gekregen', zei de Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras, woensdag in het parlement. Een termijn plakte Stournaras niet op het uitstel.

Maar volgens bronnen op zijn ministerie hebben de autoriteiten in Athene tot 2016 de tijd om hun tekort op de begroting terug te dringen tot het niveau dat met de internationale geldschieters afgesproken was. Volgens de oorspronkelijke regeling lag de deadline op eind 2014.

Schuldeisers

De aankondiging van Stournaras kwam er enkele uren nadat het Griekse ministerie van Financiën naar eigen zeggen een akkoord bereikt had met de internationale geldschieters - de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - over een nieuw saneringspakket van 11,5 miljard euro.

De Griekse premier, Antonis Samaras, is van plan dat nieuwe maatregelenpakket volgende week ter stemming voor te leggen in het parlement. Voordien moet hij nog wel het fiat krijgen van zijn twee belangrijkste coalitiepartners: de sociaaldemocraten van Pasok en Democratisch Links.

De tijd begint te dringen voor de Grieken. Zonder goedkeuring van het saneringspakket krijgt Athene geen volgende schijf van 31,5 miljard euro van de internationale geldschieters. De Griekse autoriteiten lieten eerder al weten dat de kas in de loop van november leeg is.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud