Advertentie
Advertentie

'Grieken onderschatten complexiteit van de zaak'

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, is niet zo optimistisch als de Griekse premier Alexis Tsipras. ©ANP

De Griekse premier Alexis Tsipras hoopt naar eigen zeggen nog steeds dat Griekenland en zijn geldschieters voor het einde van de maand een akkoord kunnen sluiten. Maar de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, is minder optimistisch.

Op de top van de G7 - de zeven rijkste industrielanden - bleek de voorbije dagen nog maar eens dat het geduld met Griekenland op raakt. ‘De tijd tikt’, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ook EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker was er strenger dan ooit tevoren voor Athene. ‘Tsipras is zijn belofte weer niet nagekomen’, zei hij, verwijzend naar een Grieks voorstel dat niet op tijd werd afgeleverd. Het document belandde uiteindelijk pas vandaag in de bus.

Eind deze maand loopt het steunprogramma aan Griekenland af. De volgende weken moet duidelijk worden welke richting Athene zal inslaan.

Een oplossing blijft mogelijk, houdt Tsipras vast. ©REUTERS

Tsipras lijkt in de tussentijd veeleer optimistisch te blijven over een toenadering met zijn kredietverleners. Dat blijkt uit een interview met met de Italiaanse krant Corriere Della Sera. Volgens de leider is een akkoord bijvoorbeeld mogelijk als de zogenaamde ‘instellingen’ (IMF, ECB en de Commissie) hun standpunt bijstellen over de verlaging van de Griekse pensioenen. ‘Want alleen maar besparen werkt duidelijk niet’, zegt Tsipras. ‘Het wordt tijd dat Europa en de internationale instellingen dat erkennen.’

Maar uit een reactie van Jeroen Dijsselbloem blijkt dat die het geloof van Tsipras niet echt deelt. 'Griekenland en de kredietverleners staan nog lang niet bij een doorbraak', zegt hij. De Eurogroep-voorzitter zegt ook dat de Grieken onderschatten wat van hen wordt gevraagd. 'Het Griekse optimisme verhult de complexiteit van de zaak', aldus Dijsselbloem.

'Absurd' 

Woensdag gaat het topoverleg over Griekenland voort. Tsipras zit dan normaal gezien samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Al ligt die ontmoeting volgens Dijsselbloem nog niet vast. Hoe dan ook lijkt een akkoord verder af dan ooit. Zeker nadat de Griekse premier het Europese voorstel van vorige week nog ‘absurd’ had genoemd.

Mocht het inderdaad mislopen, dan vreest Tsipras voor het ergste. 'Een grexit - een vertrek van Griekenland uit de eurozone - zal een kettingreactie veroorzaken', zei hij in het Italiaanse interview. ‘De markten zouden meteen op zoek gaan naar het volgende slachtoffer.’ Dat zou volgens Tsipras leiden tot het einde van de eurozone. De Europese belastingbetalers kunnen best de vingers gekruist houden, insinueert de premier. ‘Want als Griekenland failliet gaat, zal de kostprijs voor hen enorm zijn.'   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud