Grieken staken tegen pensioenhervorming

Door de straten van Athene trokken dinsdag boze Grieken om te demonstreren tegen de pensioenhervorming.

In Griekenland is het openbare leven dinsdag deels stilgevallen. Duizenden mensen legden het werk neer om te protesteren tegen de geplande pensioenhervorming.

De ambtenarenvakbond Adedy had tot de actie opgeroepen. Wie naar het gemeentehuis moest voor een administratieve klus stond voor een gesloten deur. Ook bussen, trams en metro's bleven in de stelplaatsen, waardoor het verkeer in Athene  in de knoop draaide. 

In verschillende steden trokken boze Grieken ook de straat op. Op spandoeken maakten ze duidelijk waarom ze demonstreerden. 'Raak niet aan het socialezekerheidssysteem', klonk het bij de ene manifestant. 'Geen knip in de pensioenen', stelde de andere.

Geldschieters

Met de stakingen en betogingen hopen de actievoerders de parlementsleden tot inkeer te brengen. Als alles volgens plan loopt, geeft het Griekse halfrond vrijdag zijn fiat aan de pensioenplannen van de rechtse premier Kyriakos Mitsotakis.

Als alles volgens plan loopt, geeft het Griekse parlement vrijdag zijn fiat aan de pensioenplannen van de rechtse premier Kyriakos Mitsotakis.

Die stelt voor de pensioenen niet langer te koppelen aan het inkomen. Volgens Mitsotakis dringt de hervorming zich op 'om het stelsel tegen 2070 financierbaar te houden'.

De afgelopen jaren hebben de Griekse autoriteiten - onder druk van de internationale geldschieters - meer dan eens gesleuteld aan het socialezekerheidssysteem in een poging de uitgaven te beteugelen. Door die ingrepen zagen heel wat Grieken hun pensioen beknot. Tegelijk steeg de pensioenleeftijd naar 67 jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud