Grieken stellen volgende week overgangsplan voor

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis ©REUTERS

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, legt zijn EU-collega’s volgende week een overgangsplan in afwachting dat een nieuwe schuldenovereenkomst uit de bus komt. Dat zei hij zaterdag in Athene.

‘Wij zullen een allesomvattend voorstel op tafel leggen’, zei Varoufakis, waarbij hij duidelijk doelde op de vergadering van de eurogroep van komende woensdag. De ministers van Financiën van de eurozone wil zich dan beraden over de toekomstige steun aan Griekenland. Het land kan pas vers geld krijgen als de hervormingen verder worden uitgevoerd. Zonder nieuwe steun dreigt Hellas failliet te gaan, want door de fors gestegen rente op Grieks staatspapier is het geen optie om zich te financieren op de kapitaalmarkten.

De nieuwe, vooral extreemlinkse Griekse regering heeft de besparingsmoede bevolking echter een koerswijziging beloofd en wil nu een ‘brugovereenkomst’ tot een nieuwe deal over schulden en hervormingen is uitgedokterd.

Vrijdag zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem dat Griekenland nog tot 16 februari tijd heeft om een verlenging van het eind februari aflopende steunprogramma aan te vragen. Aangezien sommige eurolanden hun parlement daarvoor toestemming moeten vragen, is de tijd erg krap. ‘Woensdag zullen we van de nieuwe Griekse regering horen hoe haar plannen er uitzien en hoe ze met het huidige programma wil omspringen’, aldus Dijsselbloem.

Michel

Premier Charles Michel (MR) heeft vrijdagavond voor het eerst getelefoneerd met zijn Griekse collega Alexis Tsipras. De twee spraken af elkaar te zien in de marge van de Europese top die donderdag in Brussel plaatsvindt.

Michel legde Tsipras uit dat de Belgische regering bereid is met de Grieken te zoeken naar 'creatieve oplossingen' om 's lands financiën weer op orde te krijgen. Oplossingen waarbij Griekenland zijn engagementen nakomt, luidt het nog.

Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) al aangegeven dat er te praten valt over een verlenging van de terugbetalingsperiode van de Griekse schuld of een verlaging van de interest, op voorwaarde dat het land zijn engagementen blijft nakomen.

Besmettingsgevaar

België is in de eurozone de zesde grootste schuldeiser van Griekenlan, goed voor 7,5 miljard euro. 'Zelfs in het extreme geval dat Griekenland beslist niets meer af te betalen, heeft dat in eerste instantie geen gevolgen voor de Belgische begroting. Het geld is uitgeleend en moet pas vanaf 2020 worden terugbetaald', zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in De Tijd. 'Pas nadien zou je - in dat extreme scenario - merken dat de verwachte inkomsten van de noodleningen aan Griekenland er niet komen.'

Voor de financieminister wordt het volgende week buigen of barsten voor de Griekse regering. Van Overtveldt verkiest een Griekse exit uit de eurozone boven toegeven aan het land. 'Volgens mij zou het voor de eurozone op termijn veel schadelijker zijn om toe te geven aan de Griekse regering. Want dan krijg je pas besmettingsgevaar. Als de Grieken toegevingen krijgen, waarom dan niet de Spanjaarden, de Portugezen en de Ieren?'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud