Advertentie
Advertentie

'Grieken vragen alleen waar hun geld blijft'

De Griekse premier Alexis Tsipras tijdens een ontmoeting met Duits kanselier Angela Merkel, op 23 maart. ©Bloomberg

'Als een taxichauffeur die louter vraagt waar het geld blijft': zo vatten de Europese 'partners' de onderhandelingsstrategie van de Grieken samen, aan de vooravond van nog maar eens een periode vol deadlines.

Griekenland heeft vrijdag met de betaling van 458 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds van zijn schuldeisers weer even uitstel van executie gekregen, maar het vuurpeloton blijft de vinger aan de trekker houden. Dat leert een ontluisterend artikel in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. 

Het Duitse dagblad sprak met vertegenwoordigers van de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone. Het resultaat is niet bijster hoopgevend. Zo was er woensdag grote verbazing toen Athene een neofiet stuurde naar een voorbereidende bijeenkomst van staatssecretarissen van Financiën in Brussel: Nikos Theocharakis, algemeen secretaris van het Griekse ministerie van Financiën.

Die neofiet vergeleken de Europese bronnen, die de vergadering als 'onthutsend' bestempelden, met een 'taxichauffeur'. Hij vroeg steeds weer waar het geld bleef, omdat Griekenland anders snel op zwart zaad zou zitten. De Eurogroep stelt van haar kant dat als Athene, gelet op de miljarden schulden die op de vervaldag komen, de pensioenen niet meer zou kunnen betalen, dat een 'binnenlands politiek probleem' is. 

De derde lijst

De Eurogroep wacht nog steeds ongeduldig op een geloofwaardige lijst met structurele hervormingen. Die moet er komen tegen maandag 20 april. Een beslissing moet dan volgen op vrijdag 24 april. Dan komen de Europese ministers van Financiën voor een informele ontmoeting bijeen in Letland, de huidige voorzitter van de Europese Unie. 

Het is overigens al de derde keer dat de Grieken hun huiswerk moeten maken. De twee vorige lijstjes kregen van Brussel een ruim onvoldoende opgeplakt.

De Eurogroep eist drastische hervormingen in ruil voor 7,2 miljard euro noodhulp. Het is de laatste schijf van de 240 miljard euro die Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in 2010 aan Athene hadden toegezegd. Dat noodprogramma liep normaal gezien eind februari af, maar is met vier maanden verlengd tot 30 juni. 

Duidelijk is dat de onderhandelingen erg moeilijk verlopen. Athene weigert te snijden in de ambtenarenpensioenen. Eerder dan in de overheidsuitgaven te snoeien wil de regering-Tsipras de inkomsten opkrikken door de jacht op slechte betalers op te voeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud