Advertentie
Advertentie

Griekenland betaalt IMF pas eind juni

©Bloomberg

De Griekse regering stelt de aflossing van meer dan 300 miljoen euro aan het IMF uit tot eind deze maand. Een akkoord met de EU over hervormingen komt er ten vroegste volgende week.

De Griekse centrale bank heeft donderdag aan het IMF gevraagd om alle betalingen die in juni moeten gebeuren, te bundelen in één betaling op 30 juni. Dat bevestigt het IMF. Dat kan volgens de reglementen van het IMF en de organisatie bood de uitweg ook al aan. Het laatste land dat van die noodgreep gebruik maakte, was Zambia.

Inhoudelijk staan de gesprekken nog niet ver genoeg om een akkoord te bereiken, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag.

BREAKING: Greece debt talks are far from reaching a conclusion: Merkel— Reuters Top News (@Reuters) June 4, 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras blijft er donderdag bij dat de voorstellen van de geldschieters te extreem zijn en onaanvaardbaar. Vrijdag informeert Tsipras het Grieks Parlement over het verloop van de onderhandelingen met de EU.

The Government will not accept extreme proposals. Our people have suffered enough during the past five years. #Greece pic.twitter.com/5wUSoNtw0I— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) June 4, 2015

Tsipras kreeg wel al gedaan dat de onderhandelingen over een hervormingsplan nu op het hoogste politiek niveau plaatsvinden. Wellicht is er vandaag opnieuw overleg in Brussel, tussen Tsipras en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. IN het weekeinde vindt er in het uiterste zuiden van Duisland immers een top van de G7, de club van rijkste landen, plaats. Juncker moet daar aanwezig zijn.

Donderdagavond zaten de twee, samen met Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem, al meer dan vijf uur bijeen in het Berlaymontgebouw in Brussel. OP tafel lag een ultiem eisenpakket voor hervormingen dat maandag in Berlijn beklonken was door Juncker, de Duitse kanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, IMF-topvrouw Christine Lagarde en ECB-baas Mario Draghi.

Grieks tegenvoorstel

Dat plan bepaalt welke minimale hervormingen de schuldeisers van EU en IMF van Griekenland verwachten: versoepeling van het ontslagrecht, beperkingen van de pensioenuitgaven en de voordelige brugpensioenregeling voor ambtenaren en parastatalen.

Om  de pil te vergulden, milderen de geldschieters wel de budgettaire eisen. Zo hoeft Athene dit jaar slechts een primair begrotingsoverschot (budgetsaldo zonder rentelasten) te halen en volgend jaar 2 procent. Tot hiertoe drongen EU en IMF aan op een primair overschot van 3 procent dit jaar.

Premier Tsipras kondigde al aan dat hij een tegenvoorstel zal uitwerken voor de punten die in Griekenland moeilijk liggen. Vooral het hoge BTW-tarief voor energie en geneesmiddelen ligt gevoelig, en de besparingen in de pensioenen.

Derde programma

Donderdagavond was er telefonisch overleg tussen de technische experts van de eurozone. Na afloop bleek dat een verlenging van het bestaande hulpprogramma, dat loopt tot eind juni, onvermijdelijk wordt. En zelfs bij een snel akkoord, ten vroegste ergens volgende week, is de timing krap voor de uitbetaling van de laatste 7,2 miljard euro van het lopende hulpprogramma. Zo melden EU-experts.

Nu al wordt daarom rekening gehouden met een derde programma of een 'verlenging van het huidige, tweede steunplan voor Griekenland tot na de zomer of eind dit jaar. Een van de opties is dat de 10 miljard euro van het Griekse bankenfonds, die al opzijgezet was, hergebruikt wordt.

Tsipras zou ook die stap als een overwinning kunnen claimen. Het geld gaat dan immers niet naar de banken, maar naar de Griekse bevolking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud